A tömeges bevándorlás miatt válsághelyzetet jelentettek március 6-ig, viszont ezt a határidőt fél évvel kitolták szeptember 7-re. Az Infostart szerint a rendelettervezet utal a rendőrség és a menekültügyi hatóság tájékoztatására, miszerint fokozódik a migrációs nyomás, vagyis egyre többen akarnak bejutni illegálisan Magyarországra.

Orbán Viktor miniszterelnök időről időre felidézi, hogy az energiaválság és az ukrajnai háború mellett a menekültválság is égető kérdés.

A helyzet egyre nehezebb, a számok és a tények egyre riasztóbbak. Akik illegálisan vannak az országainkban, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek. Ehhez meglehetősen sok munka és pénzügyi forrás szükséges

– közölte október elején. Az illegális határátlépők hazaszállítását Orbán Viktor az Európai Unió feladatának látja, mivel minden tagállam közös érdeke azt megtenni. Ebben azonban nem lépett előre az unió, és a miniszterelnök szeretné, ha jobban teljesítene.

A tömeges bevándorlás válsághelyzetét 2016 óta tizenkétszer hosszabbították meg. Emellett két másik veszélyhelyzet áll fenn:

  • 2022. május vége óta az orosz–ukrán konfliktus miatt,
  • és 2022. július közepétől az energiaválság miatt.

Az ellenzék szerint indokolatlan ennyi veszélyhelyzetet fenntartani ilyen hosszú ideig. A jobbikos Lukács László György az Országgyűlésben szólalt fel a rendkívüli jogrendek gyakorlata ellen.

Orbán Viktor veszélyhelyzetből veszélyhelyzetbe kormányozza ezt az országot, lassan az ország berendezkedése is veszélyhelyzet. Joggal mondják ezt az emberek, de amennyire ez humorosnak tűnik, valójában inkább egy tragédia abból a szempontból, hogy milyen Magyarországon a jogérvényesülés és hogy milyen központi állam képe van a kormánypártoknak

– nehezményezte a politikus.

A rendőrség adatai szerint idén eddig, 24 nap leforgása alatt a határkerítésnél 1218 határátlépőt tartóztattak fel és kísértek vissza a túloldalra. 822 esetben sikerült megakadályozni a tiltott határátlépést, 29 embert azonban már Magyarország területén fogtak el, akiket aztán előállítottak és eljárást indítottak ellenük.