Körülbelül 400 ezer háztartás birtokolja a teljes magyar lakossági vagyon közel felét. A hazai vagyonkezelési piacvezető elemző cége, a Blochamps Capital kigyűjtötte, hogy a 8 millió feletti prémium, a 30 millió feletti affluens, illetve a 100 millió feletti privátbanki szegmensekben lévő ügyfelek száma 650 ezerre rúg – írja az enpenzem.hu.

A mindössze az előbbi körnek az 1 százalékát kitevő magyarországi milliárdosok zsebében a teljes hazai privátbanki vagyon felénél is több koncentrálódik. A tengődő milliók és a vagyonosabbak között húzódó szakadék mellett, már az utóbbiaknál is megjelenhetett egy kisebb szakadék.

Sokakat megborított a Magyar Állampapír Plusz

A mélyülő különbségekért a Blochamps az infláció önmagában is vagyonpusztító hatása mellett a korábbi évekhez képest számottevően megnehezülő befektetési környezetet, az emelkedő belépési limiteket, illetve a vagyonosok portfóliószerkezetét is okolja.

Sokan megégették magukat például a 2019-ben befektetési csodaként ünnepelt Magyar Állampapír Plusszal, mivel aki nem szállt ki időben a papírból, tetemes reálhozam csökkenést volt kénytelen benyelni. Akik kicsit mohóbban még spekuláltak is, és az állampapír fedezetre lombard hitelt is felvettek, összességében rá is fizettek az ügyletre, tetemes mínuszba kerültek

– jegyezte meg a cég ügyvezetője, Karagich István. Szakértők szerint az előttünk álló három évben a legalább 4 milliárd forintos vagyonnal bíró hazai hipergazdagok száma legalább a negyedével fog nőni.