A magyar űrhajós felküldése csak az egyik pillére a kormány világűrrel kapcsolatos 5 éves tervének. Szeretnének magyar műholdat fellőni, mikroműhold-flottát készíteni, és magyar tudományos és mérési eszközöket juttatni a nemzetközi űrállomásra.

Eppen az utóbbi miatt merült fel a második magyar űrhajós kiképzésének lehetősége -mondta Szijjártó Péter a csatorna kérdésére.  Körülbelül 2022 és 2024 közé tehető az az időpont, amikor a jelentős magyar technológiai hozzáadott értékkel előállított mérő- és kutatóeszközök felkerülnek a nemzetközi űrállomásra. Jogosan azt szeretnénk, ha egy magyar űrhajós kezdené a vizsgálati folyamatokat ezekkel a magyar eszközökkel - fogalmazott a miniszter.

A projektben azért Oroszországgal működnek együtt, mert jelenleg egyedül ők tudják feljuttatni a magyar űrhajóst az űrállomásra. Legfeljebb négy űrhajóst képeznek ki, közülük választják ki azt, aki feljuthat az űrállomásra. Kiképzésük 3 évig tart és 7-10 milliárd forintba kerül majd.

Szijjártó Péter korábban arról is beszélt, hogy Magyarország jövőre ünnepli az első, 1980-ban végrehajtott magyar űrrepülés évfordulóját, amelynek alkalmából Budapest űrkutatási konferenciának ad otthont.