Bár pillanatnyilag naponta legfeljebb két tehervonat érkezik Magyarországra Záhonyon át, hétvégente pedig három, hamarosan felpöröghet a forgalom a néhány területen máris csúcsra járatott átrakóban - írja a Világgazdaság. A mostani szállítmányokat jellemzően Ukrajnából indítják útnak, vagyis a korábbi kínai, kazahsztáni és oroszországi forgalmak egyelőre kiestek.

Annál fontosabbak az ukrajnai vasúti fuvarok: az elmúlt napok hírei szerint Ukrajnából 17 millió tonna gabonát, ezenfelül sok vasércet és más árut kell kijuttatni, de ez az országban folyó háború miatt ez már nem lehetséges sem Odesszán, sem a Fekete-tengeren keresztül. Az exportőröknek így marad a vasút, mégpedig a szlovákiai Ágcsernyő és Záhony

A Rail Cargo Hungaria Zrt. (RCH) máris tízmillió tonna gabona továbbítására kapott ajánlatot, ami a részéről jókora átcsoportosítást követel, és ez csak az első lépés: szükség lesz kapacitásokra az egyébként megtelt koperi, rijekai és konstancai kikötőben is. Az áru mindenesetre már felrakodva várakozik Ukrajnában a széles nyomtávú vasúton. Más áru esetében az RCH új lehetőségként megpróbál a záhonyi forgalomból valamennyit Törökországon keresztül lebonyolítani, ezenfelül a fehéroroszországi útvonalat is kínálja ügyfeleinek.

Piaci források szerint egyelőre a legnagyobb mennyiségben acélipari alapanyag és érc érkezik Záhonyba ukrajnai feladással. Ha az áru nem a háborúval érintett területekről jön, akkor az érkezése folyamatosnak mondható. Az említett gabonaforgalomról, továbbá újabb vegyipari szállítások kezeléséről még csak érdeklődnek a piaci szereplők Záhonyban. 

Az ukrajnai háborúról szóló híreinket ezen a linken olvashatják.