A díjmentes szolidaritási jeggyel az utazást bármely vasútállomáson megkezdhetik, a jegyváltáskor az úticélt kell megadni és személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolni kell az ukrán állampolgárságot - írja közleményében a MÁV.

A vasúttársaság különvonatokkal segíti a menekültek utazását, Záhonyból este indul a következő mentesítő járat – Nyíregyházán, Debrecenen és Szolnokon keresztül – a Nyugati pályaudvarra.

A szombat éjféltől bevezetett szolidaritási jegyet hétfő délutántól – a fokozódó helyzet miatt – kibővítette a MÁV-Start, így már nemcsak Záhony állomásról érvényes, hanem bármely hazai vasútállomásról induló vonatra, bármelyik vasútállomáson megváltható.

A szolidaritási jeggyel azonban csak ukrán állampolgárok utazhatnak díjmentesen bármely belföldi vasútállomásról. A díjmentes utazás feltétele, hogy a jegyváltáskor az úticél megadásán kívül személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolni kell az ukrán állampolgárságot. A jeggyel kizárólag csak a másodosztályú kocsikat vehetik igénybe, a feláras vonatokon a gyorsvonati pótjegyet nem kell megvásárolni.

A szolidaritási jegy a helybiztosítással közlekedő vonatokon elsődlegesen a többletkocsikban szabadon maradó ülőhelyeken használható fel. A hazánkon keresztül más külföldi célállomás felé a magyar határállomásig a nemzetközi vonatokra is érvényes a díjmentesség. A vasúttársaság vasárnap óta több ezer Ukrajnából érkező menekültnek adott ki díjmentes szolidaritási jegyet, amellyel Záhonyból továbbutazhattak bármely magyarországi célállomásra - olvasható a közleményben.

A MÁV-Start a főként Záhony, Debrecen felől Budapestre közlekedő vonatokat plusz kocsival megerősítve indítja, ugyanis a Záhonyból Budapest felé induló belföldi vonatokon is jelentősen megnövekedett az utasforgalom.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.