A Belügyminisztérium előtt tüntet ma este a Diákok a Tanárokért Mozgalom, mert nyolc budapesti gimnáziumi tanárt kirúgtak ma az állásából. Mint írják, elfogadhatatlannak tartják, hogy folyamatosan lenézi a kormány a diákokat, a szülőket és a pedagógusokat.

A Pedagógusok Demokratikus Szervezete azt közölte: vérlázító és gyomorforgató, hogy a budapesti Eötvös, Vörösmarty és Karinthy Gimnáziumok nyolc pedagógusát ma kirúgták. A másik pedagógus szakszervezet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is felháborítónak tartja, hogy a kormánynak csak a megtorlás, a megfélemlítés, a feszültség további gerjesztése, a tiltakozásukat polgári engedetlenséggel kifejező pedagógusok munkaviszonyának megszüntetése az egyetlen válasza az oktatás súlyos válságára.

A szakszervezet szerint érdemi párbeszéd, érdemi döntés nincs. A PSZ is kitart álláspontja mellett: a kirúgás aránytalan büntetés azokkal a pedagógusokkal szemben, akik éppen diákjaik jövője érdekében tiltakoznak. Ha a kormány nem korlátozta volna a sztrájkjogot, illetve azt visszaállította volna a tiltakozó tömegek követelésére, a polgári  engedetlenségre, így annak szankciójára sem került volna sor.

A BM rendkívüli felmentésről döntött

A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók - a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve -  december 1-jei hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntette meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát - közölte a Belügyminisztérium az MTI-vel.

A tanárokat a munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik, amennyiben a munkájuk végzését - a tanítást - bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják.

A tárcához érkezett összesítés szerint november 30-án további 24 pedagógus kap tájékoztatást intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása.