A kormány a Magyar Közlönyben július 21-én megjelent határozatában úgy módosította a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) Közhasznú Nonprofit Zrt. létrehozását is előíró jogszabályt, hogy kikerült az a rész, miszerint lehetővé kell tenni, hogy a cég felügyelőbizottságában szerepeljenek a kultúráért felelős miniszter, a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős miniszter és a nemzeti filmipar megújításáért felelős kormánybiztos által delegált tagok. Bekerült viszont egy olyan passzus, miszerint az MNF, valamint a kultúráért felelős miniszter által vezetett minisztérium a mozgóképtörvény szerinti támogató szervezetként az Európai Bizottság által jóváhagyott támogatási program keretében nyújt állami támogatást mozgóképszakmai célokra.

Az MNF még július 20-án jelentette be, hogy Andrew G. Vajna filmszakmai kormánybiztosnak a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) banki kötelezettségállományának megvásárlásával kapcsolatos tárgyalása eredményre vezetett. A három legnagyobb tartozásállományt kezelő pénzintézettel (MKB, FHB és Erste Bank) is sikerült megállapodásra jutni, ennek értelmében az MNF teljes egészében megvásárolja a bankokkal hitelszerződést kötött producerek tartozásait. Az ehhez szükséges forrás az MNF rendelkezésére áll. A fennmaradó kötelezettségek rendezése folyamatban van, a többi érintett pénzintézettel is hamarosan lezárulnak a tárgyalások - írta a zrt. A filmalap egy kormányhatározat szerint hatmilliárd forintot kap költségvetési forrásokból a filmes tartozások megvásárlására és a nemzeti filmipar megújítására.

Az MMKA korábban mintegy 5,1 milliárd forintos tartozást halmozott fel, a hitelbe adott állami támogatásért a szerződésekben a filmprodukciós cégeknek kellett felelősséget vállalniuk. A hitelállományon 49 cég "osztozik", a produkciós cégek összesen hat pénzintézettel (a "megegyezetteken" kívül a Banco Popolare, a CIB és a Raiffeisen) állnak kapcsolatban. Június elején került nyilvánosságra, hogy a 49 cégből 19 hitelszerződése lejárt május 31-én, a produkciós cégek - és az MMKA -számláit zárolás fenyegeti.