Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumának végzős diákjai közül minden harmadik külföldi egyetemet választ magának, de olyan budapesti középiskola is van, ahol az érettségizők fele más országban folytatja a tanulást. 

Rengetegen fordítanak hátat a magyar felsőoktatásnak

A holland egyetemeken egy év alatt 34 százalékkal nőtt a magyar hallgatók száma, Németországban kilenc százalékkal többen tanulnak, mint egy évvel korábban, Ausztriában pedig 7,6 százalékkal nőtt a magyar diákok aránya. Trendforduló előtt állnak az európai egyetemek, a brexit után az Egyesült Királyság veszítette a legtöbbet a népszerűségéből.

Jelenleg 16 ezer magyar diák tanul külföldi felsőoktatási intézményben, legtöbben valamelyik nyugat-európai egyetemen. A 2021-es és 2022-es tanévben 2016-hoz képest 20 százalékkal emelkedett a külföldön tanuló magyar diákok száma – mondta Lévai Balázs, az Engame Akadémia ügyvezetője. Évről évre 4-5 százalékos emelkedést tapasztalnak. Mindeközben Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a hazai felsőoktatásban tanuló diákok száma stagnál, 280 ezer fő körül alakul már évek óta.

A HVG friss középiskolai rangsorának élén az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziuma áll. A verseny idén is szoros volt, a két tavalyi győztes, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, valamint az Eötvös József Gimnázium eredményei alig maradtak el a Radnótiétól - írja az Eduline.hu.

A Radnótiból például minden harmadik végzős, nagyjából egyosztálynyi diák iratkozik be valamelyik külföldi egyetemre, a Fazekasból az előző tanévben 22 diák ment külföldre tanulni, az Eötvösben pedig minden ötödik érettségiző döntött így.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumból (AKG) tavaly szeptemberben például 45 végzős kezdett valamelyik külföldi egyetemen, az előző tanévben pedig 54-en jelentkeztek - mondta Horn György, az AKG pedagógiai vezetője.

Kiemelte:

ez egy nagyon nyomasztó dolog, az elmúlt hét-nyolc évnek a legrosszabb trendje, hogy elmennek a gyerekek az országból.

Az előző tanévben 72-en végeztek az AKG-ban közülük többen tanulnak Hollandiában, mint Magyarországon. Több mint negyvenen járnak holland egyetemre, aztán van egy nagy kör, akik más-más helyen tanulnak, Londonban, Svájcban, Franciaországban. És nem biztos, hogy össze tudok szedni húsz gyereket, akik itthon vannak.