A Cityben most már konszenzusos előrejelzés, hogy az MNB jövőre ismét kamatcsökkentésekbe kezd, sőt van olyan londoni elemzői vélemény, amely már keddre sem zár ki egy jelképes mértékű enyhítést. A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének elemzői közölték: el tudnak képzelni egy 0,10 százalékpontos kamatcsökkentést a keddi ülésen. A ház szerint a piac alábecsüli a keddi kamatcsökkentés esélyeit, azzal, hogy nem árazza ezt a lépést. Hangsúlyozzák: véleményük szerint a jelenlegi magyarországi deflációs környezetben - a fogyasztói árindex éves összevetésben mért 0,7 százalékos novemberi visszaesése után - az általánosan gondoltnál lényegesen nagyobb a keddi MNB-kamatcsökkentés esélye.

A keddi kamatcsökkentés ellen szóló érv lehet, hogy a lépés nincs előkészítve a piacon. A jegybankokra általánosságban - és az MNB-re különösen - érvényes azonban az a tétel, hogy nem követelmény bármilyen lépés piaci előkészítése. "Kedves plusz", ha ezt megteszik, de világszerte számos példa van "totális meglepetésekre". Mindemellett jó jegybanki politika a piac után kullogás helyett a piac előtt járni, különösen turbulens változások idején, és e meghatározás ráillik a nyersolaj világpiaci árának három hónap alatt lezajlott 35 százalékos - dollárban mért - zuhanására - fejtegették az RBS londoni elemzői.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői keddre nem várnak ugyan kamatcsökkentést, de módosították a jövő évi kamattartást valószínűsítő eddigi prognózisukat, és most már 0,50 százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel számolnak 2015-ben. A ház szerint a monetáris tanácsot ebben a hónapban valószínűleg még óvatosságra inti annak szükségessége, hogy a forintárfolyamot az év végéig kordában kell tartani, tekintettel az idei államadósság-kimutatásokra.

A GS számításai szerint 300-305 forint közötti euróárfolyam szükséges annak biztosítására, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta 2014 végén az egy évvel korábban mért 77,4 százalék alatt legyen. Ahogy azonban 2015 elkezdődik, az MNB újrakezdi enyhítési ciklusát, és a jövő év első felében 1,60 százalékra csökkenti alapkamatát a jelenlegi 2,10 százalékról - jósolták a Goldman Sachs londoni elemzői.

A ház szakértői szerint a jövő évi monetáris enyhítés kondíciói mára összeálltak. A magyarországi inflációs kilátások az olajárzuhanás nyomán sokkal enyhébbek, mint akár néhány hónappal ezelőtt, és már a jelenlegi olajárak stabilizálódása esetén is várhatóan 1 százalék alatt marad az éves összevetésben számolt magyar infláció egészen 2015 harmadik negyedéig. Az alacsony olajárak emellett akár 2016 végéig is kitolhatják azt az időpontot, amikorra a tizenkét havi infláció eléri az MNB 3 százalékos középtávú célját - jósolták a Goldman Sachs elemzői.

A ház szerint mindemellett az eurójegybank (EKB) szuverén kötvényeket is érintő mennyiségi enyhítési ciklusának növekvő valószínűsége várhatóan erősíti a közép- és kelet-európai eszközök iránti befektetői kockázatvállalási hajlandóságot, növelve a forinteszközök keresletét, annak ellenére is, hogy közeledik az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve első kamatemelése.

A londoni elemzői közösségben általános az a várakozás, hogy ha az EKB nagyszabású mennyiségi enyhítési programba kezd, és ezt a szuverén euróövezeti kötvényekre is kiterjeszti, az ehhez kapcsolódó portfolió-beáramlások hozamcsökkentő és valutaárfolyam-erősítő hatást gyakorolhatnak a közép- és kelet-európai piacokon.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői már januárra jósolják az újabb MNB-kamatcsökkentést. A ház szakértői a defláció mellett szintén azzal indokolják ezt a prognózisukat, hogy várakozásuk szerint az EKB januárban szuverén kötvényeket is érintő mennyiségi enyhítési ciklusba kezd.

A JP Morgan londoni elemzői szerint ebben a környezetben az MNB 2015 első negyedében valószínűleg összesen 0,50 százalékponttal csökkenti alapkamatát. A cég azzal is számol, hogy a monetáris tanács a keddi kamatdöntő ülés után módosítja eddigi iránymutatását, és enyhítési alapállásra vált, tekintettel arra, hogy a magyar jegybank jelenleg érvényes prognózisait megalapozó tényezőkben - mindenekelőtt az olajárakban - komoly változások mentek végbe.

A JP Morgan közgazdászai a korábbi előrejelzésükben szereplő 1,5 százalék helyett már csak 0,5 százalékos egész évi átlagos inflációt várnak 2015-ben Magyarországon. A cég felülvizsgált előrejelzése szerint a tizenkét hónapra számolt havi inflációs ütemek egészen 2015 szeptemberéig 1 százalék alatt lesznek.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays közgazdászai 1 százalékos átlagos inflációt várnak Magyarországon 2015-re. Ebben a környezetben a cég összesen 0,60 százalékpontos MNB-kamatcsökkentésre - vagyis 1,50 százalékra süllyedő alapkamatra - számít jövőre.