A kormány szerda éjszaka - órákkal az ezt beharangozó sajtótájékoztató után - benyújtotta a 2017-es költségvetés tervezetét. A javaslat jelentős, 1166,35 milliárd forintos hiánnyal számol 2017-re az idei 761,6 milliárd forint után - vagyis a növekedés 404,7 milliárd forint. A kormány választási költségvetésre készül, de folytatódnak a presztízsberuházások is.

A most benyújtott javaslatból kiderül, hogy a régi várbeli Pénzügyminisztérium felújítására 26,7 milliárd forintot szánnak a büdzséből. A tervek szerint a nemzetgazdasági tárca épületét értékesítenék és a miniszteri apparátus - a miniszterelnök nyomában - a Budai Várba költözne. A Vár további felújítására - a Nemzeti Hauszmann tervre - további 17 milliárdot, míg az új miniszterelnöki palota, a Karmelita-kolostor felújítására 5,7 milliárdot költenek az adófizetők pénzéből 2017-ben. Így a teljes miniszterelnöki költözés büdzséje eléri az 50 milliárd forintot.

Folytatódik a Modern Városok program is: a választási fejlesztésekre és a vidéki pénzosztásra 152 milliárdot különítenek el. Természetesen nem készülhet költségvetés stadionépítések nélkül sem: a Puskás Stadion építésre 35,88 milliárdot, a városi stadionok építésére további 28,68 milliárdot szánnak. Jut pénz tanuszodákra és tornatermekre is 3-3 milliárd forint.

Megkezdődik a Testnevelési Egyetem új campusának építése, csak jövőre 17,5 milliárdot szánnak erre a projektre. A Városliget átalakításra, múzeumok építésre 44,59 milliárdot terveznek, de jut kétmilliárd a mentőautók cseréjére is - derül ki a 2017-es költségvetés tervezetéből.