Az ország 300 legszegényebb településének felemelését célzó kormányzati program részeként telemedicina szolgáltatáson alapuló rendelést indított, és térségi központokat létesített a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Naszlady Attila Egészségfejlesztési Programja – olvasható a Felzárkózó települések program közleményében.

Eddig nyolc teljes értékű mozgó orvosi rendelő állt munkába a hiányzó ellátás pótlására, négy további jármű pedig olyan településeket látogat, ahol van ugyan orvosi rendelő, de a körzet egy ideje betöltetlen.

Ezen felül öt térségi központot is kialakítottak, amelyek a környező településeken szervezik a rendeléseket, összegyűjtik a pácienseket és előkészítő szűréseket is végeznek.

A térségi központok ugyancsak a felzárkózó településeken működnek, Hiricsen, Zalakomárban, Litkén, Nyírkátán és Szalonnán.

Ez a valóság: drasztikusan csökkent a háziorvosok száma

A KSH 2022-es évet összegző egészségügyi adatai szerint több mint 80 alapellátó orvossal kevesebb praktizált tavaly, mint egy évvel korábban. Tízezer lakosra hat alapellátó orvos jutott. Az orvosok korfája sem kedvez a betegellátásnak: egy év alatt közel 600 orvossal nőtt a 70 év feletti gyógyítók száma. Bővebben >>>

Eddig 25 településre jutottak el a guruló orvosok

Márciusi indulása óta 25 településre jutottak el a mozgó orvosi rendelők és 1200 beteget láttak el, további 2000 ember pedig tanácsadásban, vagy betegút-szervezésben részesült.

A rendeléseken a helyben tartózkodó egészségügyi asszisztens eszközös vizsgálatokat végez, mialatt az orvos, aki közben egy másik településen tartózkodik, valós idejű online rendelésen látja el a beteget.

A modern eszközök segítségével az asszisztens helyezi rá például a fonendoszkópot a páciens mellkasára, de a szív- vagy a tüdőhangot az orvos is hallja saját készülékén, miközben videókapcsolaton keresztül látja a beteget.

Milyen ellátásokat biztosít a mozgó rendelő?

A mozgó rendelőkben lehetőség van:

  • fül- és torokvizsgálatra;
  • egyszerűbb laborvizsgálatokra;
  • digitális EKG elkészítésére;
  • az orvos felírhat gyógyszert;
  • kiállíthat beutalót;
  • vagy szakorvoshoz küldheti a pácienst.

Az eddigi ellátásokon több alkalommal találtak már sürgős beavatkozást igénylő betegségeket, diagnosztizáltak többek között kétoldali tüdőgyulladást, skarlátot, valamint előrehaladott cukorbetegséget is.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a mozgó rendelők a telemedicina lehetőségeivel és a legmodernebb digitális eszközökkel pótolják a legszegényebb településeken hiányzó, vagy korlátozottan elérhető egészségügyi ellátást, miközben a programban dolgozó orvosoknak nem kell több órát utazniuk a távoli helyszínekre.

A következő hónapokban a térségi központok környékén egyre nagyobb sugarú körökben bővül majd a programba bevont települések száma.