Az orosz IT-szektor távmunka törvényi változása miatt várhatóan még több munkavállalót veszíthet idén – közölte a Reuters. Az orosz törvényhozók ugyanis a távmunka betiltására tettek javaslatot az IT-szektor bizonyos területein, hogy megakadályozzák a kulcsfontosságú munkavállalók külföldre vándorlását. Ez a tervezet ugyanakkor a visszájára sülhet el.

Az orosz IT-szektorból a kormányzati becslések szerint már több mint 100 ezer munkavállaló dolgozik külföldről az orosz-ukrán háború kezdete óta.

Az orosz digitális minisztérium éppen ezért nem ért egyet a javaslatokkal, szerintük ugyanis a teljes tiltás következtében az orosz informatikai szektor veszítene a hatékonyságából és a versenyképességéből, nyertese pedig az lesz, aki több tehetséges munkatársat tud bevonzani, beleértve a külföldieket is.

A törvényhozók célkeresztjébe az informatikai munkák kerültek, ugyanis attól tartanak a NATO országokba költözött informatikusok érzékeny információkat szivárogtathatnak ki.

Sok kiábrándult orosz fiatal vándorolt ki olyan országokba, mint Lettország, Grúzia vagy Örményország, ahol széles körben beszélik az orosz nyelvet, de sokan a kontinenst is elhagyták.

Többen is úgy gondolják, hogy már nem térnek többé vissza Oroszországba, ha kell, inkább felmondanak orosz munkahelyükön.

Vjacseszlav Volodin, az orosz parlament alsóházának, a Dumának az elnöke felvetette a külföldi munkavállalók számára előírt magasabb adók lehetőségét is.

Sokan az adófizetést is visszautasítják, mivel nem akarnak hozzájárulni a háború költségeihez. A 13 százalékos személyi jövedelemadót automatikusan levonják az Oroszországban élőknél, de azok, akik külföldről dolgoznak oroszországi székhelyű vállalatoknak, maguk dönthetnek az adófizetésről.