A 200 ezer forintos minimálbér elérése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) bejelentette, hogy 2022. január 1-től javasolja munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó (szocho) mértékének 4 százalékpontos csökkentését. A bejelentés egyrészt üdvözlendő, másrészt több kérdést is felvethet Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere szerint.

Egyelőre nem derült ki, hogy a szocho csökkentése minden vállalkozásra egységesen, vagy csak a korábban említett KKV körre vonatkozna.

Szintén bizonytalan, hogy a szocho csökkentés a teljes bruttó bérre, vagy csak a minimálbérre vonatkozna. Ez ugyanis egy 300 ezer forintos bruttó bérrel rendelkező munkavállalónál évente akár közel 50 ezer forintos járulékkülönbözetet is jelenthet személyenként.

Kérdés továbbá, hogy a bejelentés hogyan hat a kormány korábban, a 2022-es évre megfogalmazott költségvetési tervére. Ez utóbbi azt tartalmazza, hogy a béreket terhelő munkáltatói adóterhek 2022. július 1-jétől további 2 százalékponttal csökkennének, melynek keretében a szakképzési hozzájárulást kivezetnék, a szociális hozzájárulási adó kulcsa pedig további 0,5 százalékponttal 15 százalékra csökkenne.

Még az is elképzelhető forgatókönyv lehet, hogy a szakképzési hozzájárulás mégis velünk marad, amit pedig már a szakma gyakorlatilag “eltemetett”. Ehhez viszont mindenképpen további jogszabály-módosítás lenne szükséges - jegyzi meg a Niveus partnere.