Idén február közepén nagyjából 1,5 millió családi kedvezményre jogosult adózó kapja vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadóját, maximum 809 000 forintot. Egy kétgyermekes, bruttó 400 000 forintot kereső ember közel 500 000 forint adót fog kézhez kapni - írja a tovabbado.hu, amely adakozásra buzdítja fel azokat, akik részesülnek az szja-visszatérítésben.

A portál szerint keringtek olyan hírek a visszatérítéssel kapcsolatban, hogy ezzel esetleg az 1 százalékos felajánlások is elvesznek erre az évre, de "ez nem igaz".

A kormányrendelet szerint a 2021-ben felajánlott 1 + 1 százalék az adóvisszatérítés ellenére állami támogatás formájában megilleti a civil szervezeteket és az egyházakat. 

Ahogy arról korábban a Napi.hu is beszámolt, lesz olyan gyerek, aki éppen nulla forintot ér a kormány nagy adakozásában, és lesz olyan, aki 1 millió 618 ezret. Ekkora különbséget jelent, hogy mennyire jól kereső családba született, hány testvére van, és hány szülő neveli. 

Előfordulhat az is, hogy bőven az átlagbér felett kereső, bruttó 660 ezer forintos bért kapó háromgyerekes apuka és gyesen lévő anyuka végül egy fillért sem kap a pénzosztásból, mert a családi adókedvezménnyel már az összes fizetendő szja-t visszakapta, tehát nincs több adó, amiből visszajárna.