Hatalmas számok repkednek a választások előtti kormánypropagandában, hogy mennyi pénzzel támogatják (valójában hitelből, minden adófizető későbbi pénzéből) a családokat. A 600 milliárdos, gyerekeseknek járó szja-visszatérítés ugyanakkor nem mutatja meg, hogy mekkora különbséget tett a kormány gyerek és gyerek között - olvasható a portálon.

Van 1,6 millió forintot, és van 0 forintot „érő” gyerek

Lesz olyan gyerek, aki éppen nulla forintot ér a kormány nagy adakozásában, és lesz olyan, aki 1 millió 618 ezret. Ekkora különbséget jelent, hogy mennyire jól kereső családba született, hány testvére van, és hány szülő neveli. 

A kormányrendelet szerint legfeljebb 809 ezer forintot kaphat vissza a befizetett adójából a családi adókedvezményre jogosult szülő. Ha ez mindkét szülőnek jár, akkor ketten együtt maximum 1616000 forintot kaphatnak vissza. De mindenki csak annyit, amennyi adót befizetett, és amennyi befizetett adó maradt a családi adókedvezményen felül. Nagyot csalódhatnak majd azok, akik azt hiszik, hogy a maximális 809 ezer forint minden érintettnek jár.

Sokan csalódnak majd, mert semmit se kapnak

Előfordulhat, hogy bőven az átlagbér felett kereső, bruttó 660 ezer forintos bért kapó háromgyerekes apuka és gyesen lévő anyuka végül egy fillért sem kap a pénzosztásból, mert a családi adókedvezménnyel már az összes fizetendő szja-t visszakapta, tehát nincs több adó, amiből visszajárna.

Aki pedig egyedül nevel 3 gyereket, 660 ezer forint havi bruttó bér alatt egy fillér visszatérítést sem kap majd. De ugyanez a helyzet akkor is, ha egy háromgyerekes családban a két szülőnek együtt ennyi a havi bruttó bére. Ők ugyancsak nulla forintot kapnak.

Ha viszont legalább évi bruttó 7-7 millió forintot (havi bruttó 583 ezer forint) vagy ennél többet keres egy kétgyerekes házaspár, és a két bruttó bér összesen legalább 14 millió forint egy évben, akkor a családi adókedvezményen felül, amit megosztva vesznek igénybe, még marad annyi befizetett adójuk, hogy a 809-809 ezer forintos maximális visszatérítést megkapják, azaz nekik összesen 1616000 forint érkezik vissza.

Bár a kormány azt hangsúlyozza, hogy az átlagbér éves adóját téríti vissza, valójában az átlagbérnél jóval többet keresők tudják legjobban kihasználni a lehetőséget, a már felhasznált családi adókedvezmény miatt. Így kijelenthető, hogy míg egy bankár házaspár bizton számíthat a kettejüknek összesen járó 1,616 milliós szja-visszatérítésre akár csak egy gyerek után, addig a két gyermekét egyedül nevelő, bruttó 300 ezer forintot kereső pedagógus mindössze 60 ezer forintra számíthat szja-visszatérítésből.

Ott azonban, ahol két szülő is jogosult a családi adókedvezményre, elképzelhető, hogy annak átcsoportosításával több szja-visszatérítést is lehet szerezni. Mindezt persze csak az éves bevallásban lehet majd érvényesíteni. Érdemes tehát minden érintettnek számolnia, aki a családi adókedvezményt megosztva veheti vagy veszi igénybe.