Szijjártó Péter a 4. Budapest LNG Summit konferencián arról számolt be, bár lehet, hogy egyszer, a jövőben, a hidrogén kiválthatja a földgázt, de addig is túl kell élni valahogy.

Tavaly szerinte teljesen világossá vált, hogy illúzió volt az energiabiztonság Európában, az ugyanis rendkívül törékenynek bizonyult. Mint mondta, ezt jól mutatja, hogy az ukrajnai háború és a hibás válaszlépések miatt a földgáz ára egy ponton a korábbi tízszeresére nőtt.

A miniszter kifejtette, az energiainfrastruktúra védtelensége és az Északi Áramlat-2 gázvezeték elleni támadások ellen tenni kellene.

Őrületes, hogy terrorcselekmény történt a kritikus európai infrastruktúra ellen, és azóta sem folyt független nemzetközi vizsgálat az ügyben, továbbra sem ismert az elkövető. Képzeljék el ugyanezt az Egyesült Államokban, képzeljék el a reakciót

– fogalmazott Szijjártó Péter.

Kiderült, mi az a rejtélyes tárgy, amit a felrobbantott gázvezetéknél találtak

Újabb nyomra bukkantak az Északi Áramlat elleni szabotázsakció helyszínén. Bővebben>>>

Úgy vélte, hogy hatalmas álhírhullám söpört végig Európában, amikor a kontinens a télre készült, sokan emlegették a gáztározók magas töltöttségét, azonban senki nem mondott semmit arról, hogy a telítettség milyen arányban van a fogyasztással.

Szijjártó Péter rámutatott, Európa nagyon szerencsés volt az enyhe téllel, és sok politikus ünnepli magát a hideg sikeres átvészelése miatt, de ez túl korai, ugyanis a szakértők szerint a következő fűtési szezon sokkal nehezebb lesz három okból is.

Valószínűtlen, hogy gázhiány lesz a következő télen

Az európai energiaellátási válság a kezdeti félelmekhez képest kisebb reálgazdasági és államháztartási károkat okozott, és ez enyhíti az Európai Unió szuverén adósaira nehezedő hitelpiaci nyomást – áll a Moody's Investors Service szektorelemzésében. Bővebben>>>

50 milliárd köbméternyi orosz földgáz fog hiányozni

Legalább 50 milliárd köbméternyi orosz földgáz hiányozni fog a hálózatból, a kínai gazdaság újranyitása a kereslet jelentős bővülését eredményezni, illetve korlátozottak az új LNG-kapacitások, egyelőre alkalmatlanok az eddigi orosz források kiváltására.

Európa versenyképességre nézve gyilkos a mostani helyzet, a földgáz ára hétszer magasabb, mint az Egyesült Államokban, az áramé pedig háromszor magasabb, mint Kínában.

A jelenlegi körülmények között a megoldás az, hogy a keresleti helyett az ellátási oldallal foglalkozunk, s annyi gázt hozunk az európai piacra, amennyit csak lehet szögezte le.

Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az EU meghosszabbította az energiafogyasztás 15 százalékos csökkentését célzó rendelkezését, márpedig nyáron fűtés híján csak az ipari felhasználáson lehet majd spórolni.

A politika nem ok, hogy felmondjuk a jó szerződéseket

A miniszter megerősítette, hogy Magyarország fizikai, és nem pedig ideológiai vagy politikai kérdésként tekint az energiabiztonságra, diverzifikáció alatt pedig újabb források bevonását, nem a függőség földrajzi irányának megváltoztatását érti.

Nem helyes politikai okok miatt felmondani jól működő szerződéseket egy megbízható ellátóval

– vélekedett.

Mivel pótoljuk az orosz gázt?

A diverzifikáció első lehetőségeként az azeri gáz bevonását említette, amelyről politikai megállapodás született, kezdetben idén 100 millió köbméter mennyiségben, amit hosszú távú szerződés követhet évi kétmilliárd köbméterrel, ehhez azonban infrastruktúra-fejlesztésekre van szükség.

A második opciót a további LNG-források jelentik HorvátországbólGörögországbólTörökországból és Lengyelországból, a bővítéshez azonban minden irányból ugyancsak a hálózati kapacitások bővítésére lenne szükség, amihez szintén elengedhetetlenek az európai uniós források.

A tárcavezető figyelmeztetett, hogy noha brüsszeli tárgyalásain egyesektől azt hallotta, nem akarnak már további pénzeket fordítani a gázinfrastruktúra fejlesztésére, ez nagy hiba lenne, ugyanis túl kell élni az új technológiákig, két lábbal kell a földön járni.