"Számunkra nem kérdés, hogy úgy fizetünk az orosz gázért, hogy az megérkezzen" – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Zágrábban, Gordan Grlic-Radman horvát kül- és Európa-ügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

A KKM által küldött beszámoló szerint a kormány az energiaellátást nemzetbiztonsági kérdésnek tekinti.

Ha nem lesznek új földgázforrások, ha nem lesznek új szállítási útvonalak, akkor meg fog maradni az Oroszországból származó földgáz szerepe Közép-Európában, sőt egész Európa ellátásában. Szijjártó Péter szerint az energiaellátás nem filozófiai, hanem fizikai kérdés.

Jelentős infrastrukturális beruházások végrehajtása nélkül az orosz energiahordozóktól való függetlenedés lehetetlen. A térségben erre példa lehet az Omisaljban épült, krki LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) kapacitásának bővítése.

De ennek Magyarország szempontjából csak akkor lenne érezhető hatása, hogyha a horvát földgázszállító rendszert is modernizálnák. Magyarország fizikailag akár 7 milliárd köbméternyi földgázt is tud fogadni évente Horvátország irányából - fejtette ki a miniszter.

A Horvátországgal való együttműködésről elmondta: idén ünneplik a diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulóját, és ebben az időszakban nagyon sokat tettek a két ország közötti barátság és szövetség megerősítése érdekében.

A tavalyi évben rekordot döntött a két ország közötti kereskedelmi forgalom: 52 százalékos növekedést követően 3,8 milliárd eurót ért el. Az év elején már egy 65 százalékos növekedést mértek.