Az Országgyűlés pénteken olyan határozatot fogadott el, amely a Tavares-jelentés európai parlamenti elfogadására válaszul kimondta: az EP szembemegy az európai értékekkel, és veszélyes útra vezeti az Európai Uniót.
Hannes Swoboda szerint a magyar parlamenti határozat ismét azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "nem érti az Európai Unió értékeit, illetve intézményeinek szerepét".

A szocialista EP-frakció nyilatkozata szerint a Magyarországról szóló Tavares-jelentést az EP "nagy pártközi többséggel" fogadta el. A frakcióvezető ehhez hozzátette: a Tavares-jelentést "jelentős számú" néppárti EP-képviselő is támogatta.
Hannes Swoboda felszólította a jobbközép Európai Néppárt - a Fidesz pártcsaládja - EP-frakcióját, hogy nyilatkozzon arról, elfogadja-e, hogy politikai családjuk egyik tagja "elveti az Európai Parlament szerepét és elfogadott határozatait".

A szocialista frakcióvezető megjegyezte: a néppártiak által Bulgáriával szemben "újonnan támasztott magas erkölcsi követelményeket" Magyarországgal szemben is alkalmazni kellene. Szerinte ennek alternatívája az, hogy a néppárt kettős mércével mér.