Az elmúlt hónapokban több Balaton-parti településen is megkezdődött az illegális horgászkarók, stégek, bejárók felmérése és felszámolása a vízügy, a vízipolgárőrök és az önkormányzatok összefogásával, amely Balatonmáriafürdőn különösen nagy felháborodást váltott ki - írja a Hírbalaton. 

Mi is beszámoltunk róla, hogy a mintegy 120 stégbejáróból alig pár rendelkezett engedéllyel. Balatonmáriafürdőn a vízügy emberei kezdték el bontani az illegális stégeket, és flexszel vágták le a stégekre rakott kapukat. 

Varázsütésre lett illegális egy halom balatoni stég?

Folytatódott a Balatonnál az illegálisnak minősített stégek és lejárók elbontása, miközben Balatonmáriafürdőn fórumot tartott az ügyben az önkormányzat. A helyiek arra keresték a választ, hogy a 60-100 éve létesített építmények miként válhattak illegálissá egy később keletkezett jogszabály alapján. Bővebben>>>

Az ügyben összehívott augusztus végi lakossági fórumon a polgármester már megelőlegezte, hogy a körülbelül 120 érintett lejáróból legfeljebb 21 kaphat engedélyt, és Galácz György meg is nevezte az általa kijelölt 21 lejárót, hangsúlyozva, hogy a többi engedélyezését nem fogják támogatni.

Új fejlemény, hogy a helyi önkormányzat már kezdeményezte 21 utcavégben található közösségi bejáróstég esetében a vízügynél, hogy kapjanak lehetőséget a fennmaradásra. A kezdeményezést a vízügy, majd a hatósági jogkörrel rendelkező kormányhivatal is támogatja bizonyos feltételekkel – derül ki a település polgármestere, Galácz György közleményéből

A közösségi lejárókra a meder kezelővel mederbérleti szerződést kell kötni (időtartama: 5 év) mely megfelel a tó teljes területén alkalmazott szabályozásnak.

- írta. 

A megállapodást lakóközösségeket képviselő magánszemély, gazdasági társaságok, egyesületek köthetik, írásos közösségi támogatással. A következő öt évben kell a bejárót üzemeltető közösségeknek a meglévő bejárókat úgy átalakítaniuk, hogy azok megfeleljenek a természetvédelmi feltételeknek.

Abban bíznak, hogy a balatonmáriafürdő kitaposott út lehetőséget jelenthet más vízparti települések jelenleg illegálisnak számító közösségi stégbejáróinak fennmaradására is.