Az utóbbi évtized tapasztalata az, hogy a nyugdíjak értéke nem tud a lépést tartani a munkabérekével, hiszen a nettó keresetek 10 évből 6 során jobban nőttek, mint a nyugdíjak.

Ennek az oka az, hogy az időszak során vagy vegyesen a keresetektől és az inflációtól vagy csak az inflációtól függött a nyugdíjak emelése - olvasható a portálon.

Az utóbbi években a nyugdíjasok legnagyobb szerencséje az volt, hogy a kormány rendre felülbecsülte a következő évre várható inflációt, ezért a valós infláció felett emelkedhettek a nyugdíjak. Pedig sok esetben a valóság az volt, hogy az árak inkább stagnáltak, mint nőttek. Így az a helyzet állt elő, hogy még az áremelkedés ellenére is többet tudtak a pénzükből vásárolni a nyugdíjasok.

A tavalyi év volt az első, amikor ez a helyzet megváltozott, hiszen az év eleji 1,6 százalékos emelést novemberben (visszamenőleg) 0,8 százalékos emeléssel fejelték meg, vagyis összességében 2,4 százalékkal bővültek a nyugdíjak, miközben az éves infláció 2,3 százalék körül alakult. Ennél azért nagyobb volt a valós emelés, hiszen nyugdíjprémiumot és Erzsébet-utalványt is kaptak az ellátottak, de ezek a jogszabályok szerinti nyugdíjemelésen kívül esnek.

Nagyításért kattintson a képre!

A 2018-ban a kormánydöntés értelmében januárban 3 százalékkal fog megemelkedni a nyugdíj, miközben a jegybank decemberi előrejelzése szerint az éves átlagos infláció 2,5 százalék körül alakulhat. Ilyen formában a központi bankhoz képest ismét nagyobb inflációval számol a kormány, ami a nyugdíjasoknál épp kedvezőbb helyzetet eredményezhet.

Ezzel együtt a keresetek és a nyugdíjak közötti olló egyre nagyobbra nő. Az utóbbi két évben a nettó keresetek 8-13 százalékkal nőttek évente, és 2018-ban is bőven infláció feletti béremelkedésre van kilátás.

De még a nyugdíjasok között is van szakadék

A 24.hu számításai szerint 2008-ban az öregségi átlagnyugdíj még a nettó átlagbér 70,41 százalékát tette ki, 2017-re már csak 62,9 százalékát, és 2018-ra lemehet 61,74 százalékra.

A lemaradás még úgy is nőtt, hogy volt egy-két extra év, amikor a szándékosan felül becsült infláció miatt az öregségi ellátások átlagon felül nőttek. Emiatt 2013-ban és 2014-ben az öregségi átlagnyugdíj a nettó átlagbér 74 százalékánál is több volt.

Az alacsonyabb kategóriákban alig érzékelhető a nyugdíjnövekedés, pedig nem kevesen vannak, akiknek nem túl sok a nyugdíjuk. De a derékhadot alkotó 1,5 millió nyugdíjas is csak 2-6 ezer forint közötti emeléssel kalkulálhat, közülük 824 ezren a havi 100-150 ezres, 671 ezren az 50-100 ezres ellátási kategóriába tartoznak. 200 ezer forint felett viszont tavaly decemberhez képest több mint 10 ezer forintot jelent az emelés.