Ezt a támogatási programot a helyreállítási alap uniós forrásaiból akarják finanszírozni, de mivel elhúzódnak a tárgyalások Brüsszellel, a kormány úgy döntött, hogy ezt előfinanszírozza - mondta az MTI szerint Steiner Attila államtitkár.

A 103 milliárd forintos keretösszegből támogatásban részesül az átviteli elosztó társaság, a Mavir és a kisebb elosztó társaságok is. A Démász és az Émász fejlesztései körülbelül 35 milliárd forint támogatásban részesülnek, ezek révén 600-700 megawattnyi megújulóenergia-kapacitást tudnak majd a hálózathoz csatlakoztatni.

A mostani, kiélezett geopolitikai helyzetben felértékelődnek a helyben elérhető energiaforrások - mondta Steiner.

Magyarországon az ellátásbiztonság növelésében a villamosenergia-termelés lehet az egyik kiút.

Ehhez azonban helyben megtermelt villamosenergiára van szükség, illetve olyan hálózatra, amellyel a villamosenergiát a termelési helyekről el tudják juttatni a fogyasztási pontokba.

Nagyon menő lett a napelem

A lakosság és a kkv-k is elkezdtek érdeklődni a napelem-telepítések iránt, ám ezekhez is szükség van a hálózat fejlesztésére, mivel a megújuló energia termelésében nagy a volatilitás.

Az államtitkár úgy vélte, a hálózat rugalmassá tétele kulcsfontosságú tényező lesz a következő időszakban. A mostani projekt is arról szól, hogyan lehet a hálózat rugalmasságát növelni annak érdekében, hogy ahhoz minél több megújuló energiát termelő egység tudjon csatlakozni - tudósított az MTI.

Az MVM-csoporton belül az MVM Démász és az MVM Émász foglalkozik a villamosenergia elosztásával, a két társaságnak a magyar elosztó piacon egyharmados részesedése van - mondta Czepek Gábor, az MVM-csoport elnök-vezérigazgatója.

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. és az MVM Émász Áramhálózati Kft. több mint 70 milliárd forint értékben fejleszti hálózatát. A projektekben a Démász által irányított konzorcium 23,266 milliárd forint, az Émász által irányított konzorcium 12,151 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesül - áll a MVM közleményében.

Ezt már az uniós helyreállítási alapból tervezik finanszírozni

A beruházások a Széchenyi Terv Pluszban a magyar kormány támogatásával meghirdetett, az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének (RRF) részeként valósulnak meg. A projektekben egyebek mellett középfeszültségű és kisfeszültségű hálózati fejlesztések és digitális fejlesztések valósulnak meg a két elosztóhálózat területén.

Ezek eredményeként 2026 tavaszáig az MVM Démász területén legalább 456 megawattal, az MVM Émász területén pedig legalább 238 megawattal nő a hálózatba fogadható új naperőművi termelőkapacitások volumene - írta az MTI.