A BUX-ot 17 000 pont környékén érte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) délután négy óra magasságában tett bejelentése az esetleges új IMF-megállapodásról. A BÉT indexe 17 500 pont fölé lőtt ki, a 17 370,26 pontos záróérték 3,8 százalékkal múlta felül a szerdait.

A régióban a pesti tőzsde igencsak felülteljesítő volt, miután a varsói több mint másfél százalékkal gyengült, a pozsonyi fél százalékkal emelkedett, a prágai pedig hasonló mértékben veszített értékéből.

Az OTP 6,4 százalékkal 3095 forintra ugrott, a Mol ugyanennyivel 18 400-ra drágult, a Telekom 1,2 százalékos erősödéssel 506 forinton zárt, a Richter pedig 0,7 százalékal 36 130 forintra gyengült, míg szektortársa, az Egis jegyzése valamivel több mint másfél százalékkal 18 800 forintra nőtt.

A Valutaalappal kötött megállapodás tehát a kereskedés utolsó órájában éreztette hatását. Az OTP a bejelentés pillanataiban kevesebb mint 3000 forinton forgott, a Molt pedig 17 800 forintos árfolyam környékén kapta el a lendület. Elemzők szerint rövid távon az egész hazai részvénypiac profitálhat az IMF és a kormány új megállapodásából, miután a magyar tőzsde alapvetően alulteljesítő volt az elmúlt napokban a bizonytalanság miatt.

Az egyes papírok között elsősorban a leglikvidebb magyar papír, az OTP árfolyama reagálhat kiemelkedően jól a hírekre. A kevésbé kockázatos papírok között az Mtelekom is részesülhet a hangulatjavulás előnyeiből, a Molban pedig már az elmúlt napokban megindult a fölértékelődés.

A kisebb papírok ezúttal csak messziről követték a blue chipeket, a BUMIX-index nem egészen másfél százalékkal emelkedett szerdai zárószintje fölé. Igaz, például a Moszkvában gázvásárlási keretmegállapodást kötő KEG közel 6 százalékkal tudott drágulni. A kormány által magának kinézett, gyorsjelentését ismertető Rába viszont lecövekelni látszik a szerda délután elért 796 forintos szinten.