Az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében megkezdjük a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről - fogalmaz a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye. A piacok robbanásszerű reakcióval válaszoltak a bejelentésre.

A dokumentum szerint "Fordulóponthoz érkeztünk. Mostantól a növekedés fokozására kell összpontosítani. És ehhez minden elérhető eszközt igénybe kell venni. A növekedéshez elsősorban a függetlenségünket kell megvédenünk. Azt, hogy Magyarországot a piacokról tudjuk finanszírozni. Ezt az eurózóna elhúzódó válsága megnehezítheti.

Ezért jó eszköz lehet számunkra egy újfajta, már a saját érdekeink szerint berendezett gazdaságunkhoz igazított együttműködés az IMF-fel, amely a régivel szemben nem csökkenti, hanem növeli pénzügyi-gazdasági függetlenségünket. Az újfajta megállapodás ugyanis - szemben a régivel - nem növeli az államadósságot, mivel nem hitelfelvételről szól, voltaképp egy biztosítást kötünk, amely növeli a befektetői biztonságot Magyarországon. Így lesz esélyünk tervezett menetrend szerint beindítani a növekedést.
"

IMF: nem érkezett felkérés Magyarországról

Az IMF szakértői stábja szokásos éves gazdaságpolitikai felülvizsgálatot végez Magyarországon, nem tárgyal hitelprogramról, ilyen irányú hivatalos kérést nem kapott - ezt közölte a Reuters tudósítása szerint az IMF a kormány ma délutáni közleményére reagálva.

Erre a forint már gyengüléssel reagált kora este - további részletek itt.

Martonyi János külügyminiszter kora este arról beszélt, hogy hazánk elővigyázatossági szerződés megkötésének lehetőségét keresi.

És Orbán? És Matolcsy?

A Népszabadság nemrégiben arról írt, hogy befolyásos források azt mondták, emlékezetük szerint zárt körben Orbán Viktor már korábban célzott arra: "ha az IMF visszajön, én el..." Ezt az egyik fideszes politikus úgy próbálta értelmezni a lap szerint, hogy az IMF visszatérése esetén manifesztálódna, hogy a sajátosan magyar szabadságharcos gazdaságpolitika megbukott. És "egy IMF-hitelre szoruló ország IMF-diktátumos" megszorításon alapuló politikáját a miniszterelnök valószínűleg nem szeretné végrehajtani. Más, szintén a Népszabadság által idézett fideszes vélemény szerint viszont nem lenne feltétlen kudarc az Orbán-kormány számára, ha az ország ismét IMF-segítségre szorulna.

Az MNB is meglepődött

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből értesült a kormány szándékáról, hogy együttműködésre készül a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) - közölte a jegybank az MTI-vel
Az MNB szerint "az IMF-el történő bármely típusú együttműködés esetén az érintett ország kötelezettségét az adott ország jegybankja és kormánya közösen vállalja. Ennek megfelelően a következő időszakban zajló IMF-tárgyalásoknak az MNB részese kell legyen".

Ebben a helyzetben viszont kérdésessé vált, hogy az IMF-megállapodáshoz szükséges módosított gazdaságpolitikát Matolcsy György jegyzi-e majd, vagy valaki más ül az NGM vezetői székébe.

Az elemzői véleményekről szóló cikkünket itt találja.

A múlt héten még úgy volt, hogy nem tárgyalnak hitelmegállapodásról

Múlt szerdán érkezett meg Magyarországra az IMF delegációja, hogy megejtse az évente esedékes konzultációt. Legutóbb tavaly októberben volt hasonló felülvizsgálati látogatás, a mostanit az teszi külön érdekessé, hogy Magyarország a jövő év első negyedében kezdi meg a 2008-ban felvett hitel törlesztését az IMF-nek.

Mi lesz a növekedési prognózissal?

A hitelmegállapodás további oka lehet a jövő évi költségvetés körüli bizonytalanság. Mint ismert a 2,5 százalékos hiánycél elérését a kormány még 1,5 százalékos növekedéssel tervezte, miközben az EU már csak fél százalékos gazdasági növekedést jósol Magyarországnak 2012-re. A kormány tervezte a növekedési kilátásokat 0,9 százalékra csökkenteni - ám ez a döntést hivatalosan nem hozták meg - ugyanis ez esetben 250 milliárd forintos további megszorításra lenne szükség a 2012-es büdzsében.

Ugyanakkor az Orbán-kormány még az elmúlt hetekben is elutasította akár egy készenléti hitelmegállapodás megkötésének a gondolatát is − dacára annak, hogy a magyar gazdaság a leminősítés és a recesszió árnyékában van. Kormányzati forrásaink a múlt héten még azt mondták, hogy a tervek szerint az IMF-delegáció nem csupán a gazdasági tárcával és a jegybankkal folytat szakértői egyeztetéseket, hanem a hazai elemzőkkel, alapkezelőkkel, civil szervezetekkel is − erre pedig abban az esetben nem kerülne sor, ha a tárgyalások célja hitelmegállapodás lenne. Ehhez képest valóban bombahírnek számít az NGM csütörtöki bejelentése.

Mint ismert, 2010 nyarán az akkor megválasztott magyar kormány és az IMF közötti kapcsolatok harmincéves mélypontra estek, a Valutaalap küldöttsége a soron levő felülvizsgálatot megszakítva távozott az országból. Igaz, az nem a most megismételt ország-felülvizsgálati inspekció volt, hanem a Gyurcsány-kormány által 2008 októberében felvett 20 milliárd eurós IMF/EU/Világbank-hitelhez kapcsolódott. (Az egymilliárd eurós világbanki hitelről végül nem született megállapodás, az IMF/EU-csomagot sem hívta le teljes mértékben az ország.)

A megállapodást az teszi szükségessé, hogy Magyarország felett Damoklész kardjaként lebeg a nagyon is valószínű leminősítés - a napokban két hitelminősítő is negatív kilátással látta el az osztályzatot.