Az Európai Bizottság csütörtökön jóváhagyta Magyarország számára a REPowerEU fejezettel kiegészített helyreállítási alapot. A következő hónapokban 1 milliárd euró előleg folyósítása kezdődhet meg, erre azonban a következő hetekben az uniós pénzügyminiszterek tanácsának is rá kell bólintania.

A most vállalt reform már a nyáron megjelent abban a dokumentumban, ami arról a 14 reformról és beruházásról szólt, amibe a 2600 milliárd forintnyi forrást a kormány fektetné.

A most megelőlegezett összeg programja erősen fókuszál a zöld gazdálkodásra, még az uniós minimum elvárásnál is nagyobb mértékben.

Ennek részét képezi a korábbi dokumentumban is ismertetett, átalakított rezsicsökkentés. Mivel az Európai Bizottság csak abban az esetben fogadja el bármely tagállam frissített helyreállítási tervét, ha az kellően teljesíti az egyes országoknak megfogalmazott országspecifikus ajánlásokat – írja a Portfolio.

Magyarország országspecifikus ajánlásai között szerepel a rezsicsökkentési rendszer átalakítása, mivel az sok költségvetési pénzt emészt fel jelen formájában.

A reform lényege szerint

az egyetemes szolgáltatási szerződés mellé dinamikus villamosenergia-vásárlási megállapodást is köthetnek a lakossági fogyasztók és a mikrovállalkozások.

A 234 oldalas értékelő anyag, melyben a kormány vállalása is szerepel, úgy fogalmaz, hogy módosított jogszabály lehetőséget ad arra, hogy a megfelelő mérőórákkal rendelkező lakossági fogyasztók és mikrovállalkozások önkéntes villamosenergia-vásárlási szerződést kössenek dinamikus árképzéssel.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a rezsivédett ellátás mellett önkéntes alapon olyan energiakereskedővel is szerződést köthetnek a háztartások, amelyek dinamikusan árazott villamosenergiát szolgáltatnak, így például azok a rövid időszakok is kihasználhatók, amikor a napelemek túltermelnek és épp nagyon alacsony a villamosenergia ára.

Így például egy háztartásban nagyon alacsony áramár mellett lehet többek között elektromos autót tölteni vagy konyhai eszközöket használni.

Az eredeti tervezetben még az szerepelt, hogy a dinamikus árképzési rendszer az évi 2523 kWh-s éves átlagfogyasztás felett lép érvénybe, a mostani, frissített változatból azonban ez már nem szerepel.

Vagyis ezzel az árképzéssel az átlagfogyasztáson túl sem lépne érvénybe a 70 forintos kilowattóránkénti lakossági piaci ár, hanem ennél jóval alacsonyabb maradna.

Az ilyen rendszer működéséhez pontos mérőórákra van szükség az elszámolás miatt, melyhez a kapcsolódó a helyreállítási program keretében finanszírozna az Európai Bizottság.