A Bizottság ma pozitívan értékelte Magyarország módosított helyreállítási és rugalmassági tervét, amely tartalmaz egy REPowerEU fejezetet. A terv értéke immár 10,4 milliárd euró (6,5 milliárd euró támogatás és 3,9 milliárd euró kölcsön), és 67 reformot és 47 beruházást foglal magában - olvasható az Európai Bizottság honlapján. Az az hivatalossá vált, hogy a sajtóhíreknek megfelelően uniós forrásokhoz jut hazánk. 

Ugyanakkor azt is hozzáteszik, az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét és az igazságszolgáltatás függetlenségének megerősítését szolgáló 27 "szuper mérföldkő" változatlanul szerepel a felülvizsgált magyar tervben. Ez azt jelenti, hogy a helyreállítási és alkalmazkodóképességi eszköz (RRF) keretében benyújtott kifizetési kérelmet követően addig nem lehetséges kifizetés, amíg Magyarország nem hajtotta végre kielégítően ezeket a szuper mérföldköveket - magyarázták. 

Jól terveztek a magyarok

Közölték azt is, hogy Magyarország 4,6 milliárd eurós REPowerEU fejezete 13 új reformot és 16 beruházást tartalmaz, köztük két, a meglévő intézkedésekre támaszkodó nagyobb léptékű beruházást. Ezen intézkedések végrehajtása hozzájárul a REPowerEU-terv azon célkitűzésének megvalósításához, hogy Európa jóval 2030 előtt függetlenedjen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. Az intézkedések célja a villamosenergia-ágazat megerősítése és korszerűsítése, a megújuló energiaforrások bevezetésének és felhasználásának felgyorsítása, az energiahatékonyság javítása, a fenntartható közlekedés előmozdítása, a munkaerő képzettségének javítása és átképzése a zöld átmenet érdekében, az ipar szén-dioxid-mentessé tétele, valamint a zöld technológiákba és a zöld átmenethez kapcsolódó értékláncokba való beruházás.

Az Európai Bizottság kiemelte azt is, hogy ezen túlmenően Magyarország az eredeti helyreállítási és rugalmassági tervében szereplő 19 intézkedés módosítását javasolta. A körforgásos gazdaság, a fenntartható közlekedés és az energia területén új beruházások kerültek be, amelyeket az e területeken, valamint a vízgazdálkodás területén más intézkedések megszüntetésével és csökkentett hatályával finanszíroznak majd. Az eredeti tervben szereplő egyik beruházást a bölcsődei férőhelyek bővítése érdekében megnövelték.

Magyarország az eredeti tervhez javasolt módosításainak alapja az volt, hogy figyelembe kell venni:

  • az egyes intézkedések eredeti tervek szerinti teljesítését akadályozó objektív körülményeket, többek között a 2023-ban tapasztalt magas inflációt és az Oroszország Ukrajna elleni agresszív háborúja által okozott ellátási zavarokat;
  • illetve hogy a 3,9 milliárd eurós rendelkezésre álló RRF-hitelek felvétele mellett a REPowerEU keretében nyújtott további 0,7 milliárd euró támogatásra érkezett magyar kérelem.

Az RRF- és REPowerEU-támogatások (5,8 milliárd euró, illetve 0,7 milliárd euró), valamint az RRF-hitelek felvételére irányuló kérelmével (3,9 milliárd euró) hazánk a módosított terv értékét 10,4 milliárd euróra emeli.

Magyarország szuper zöld lesz

Ezzel további lendületet kap Magyarország zöld átállása az Európai Bizottság szerint.  

A módosított terv igen nagy hangsúlyt fektet a zöld átmenetre, és a rendelkezésre álló források 67,1 százalékát az éghajlati célkitűzéseket támogató intézkedésekre fordítja (az eredeti tervben szereplő 48,1 százalékhoz képest) - olvasható a brüsszeli közlésben.

A REPowerEU fejezetben szereplő intézkedések széles skálája a villamosenergia-ágazat megerősítésére, valamint a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság elterjedésének előmozdítására összpontosít, hogy a magyar energiarendszert alkalmassá tegyék az átállásra. A reformok és a beruházások kölcsönösen erősítik egymást, és hozzájárulnak egy rugalmas villamosenergia-piac kiépítéséhez, a megújuló energiaforrások magas arányával. Ez lehetővé teszi, hogy Magyarország végső soron csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét - érvel a döntése mellett az Európai Bizottság.

Hangsúlyozzák azt is, hogy a REPowerEU fejezet a dinamikus árképzés kiskereskedelmi villamosenergia-piacon történő bevezetésével, a szabályozási tartalékpiacok javításával, az energiaközösségek és aggregátorok szerepének erősítésével, a villamosenergia-tárolás elterjedésének ösztönzésével, az intelligens fogyasztásmérők használatának növelésével és az elosztórendszer-üzemeltetők által alkalmazott csatlakozási szabályok harmonizációjával kapcsolatos reformokat tartalmaz. Számos intézkedés célja a megújuló energiaforrások integrációjának, termelésének és hatékonyabb felhasználásának ösztönzése. Ezek a megújuló energiaforrásokból származó további energia integrálását lehetővé tevő hálózatfejlesztéstől a megújuló energiaforrások, például a napenergia, a megújuló hidrogén, a geotermikus energia és a fenntartható biometán elterjedésének és felhasználásának támogatásáig terjednek. Magyarország azt tervezi, hogy növeli a megújuló energiaforrásokon alapuló erőművek számára kiadott hálózati csatlakozási engedélyek ambícióját, és az eredeti tervben előirányzott megfelelő célt 2026-ra 12 GW-ra emeli.   

Ezen túlmenően jelentős beruházások - amelyek egy része pénzügyi eszközökkel valósul meg - a fenntartható közlekedést és a háztartások, a vállalatok és a közszféra energiahatékonyságát is ösztönözni fogják. A REPowerEU fejezet olyan intézkedéseket is tartalmaz,

amelyek célja az ipar szén-dioxid-mentessé tétele, a munkaerő képzettségének javítása és átképzése, valamint a termelési kapacitások és szolgáltatások növelése a zöld átmenet érdekében.

Digitális jólétben

De a Bizottság tervei szerint ezzel a forrással Magyarország digitális felkészültségének és társadalmi ellenálló képességének megerősítését is előmozdíthatják.

Brüsszel szerint a felülvizsgált magyar terv digitális ambíciói továbbra is magasak (a terv teljes előirányzatának 29,1 százaléka). A REPowerEU fejezet olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a digitális átálláshoz. Ezek közé tartozik az energiarendszer-üzemeltetők digitális fejlesztéseinek támogatása, további intelligens mérőórák, a villamosenergia-ellátás biztonságát és a villamosenergia-rendszer működési hatékonyságát javító digitális megoldások az energetikai vállalatoknál, valamint a zöld készségeket oktató digitális tananyagok fejlesztése.

A módosított terv szociális dimenziója továbbra is fontos. Az eredeti tervben szereplő átalakító reformok és beruházások mellett számos további intézkedés célja a társadalmi ellenálló képesség erősítése. A REPowerEU fejezet például tartalmazza a kiszolgáltatott háztartások energetikai felújításának támogatását, valamint a jelenlegi és jövőbeli munkaerő zöld készségek elsajátítására irányuló képzését. A módosított terv továbbá további új bölcsődei férőhelyek létrehozásával tovább növeli a kisgyermekkori nevelési szolgáltatások elérhetőségét - érvel Magyarország mellett az Európai Bizottság. 

A következő lépések

A közlemény szerint

a pénzügyminiszterek tanácsának mostantól négy hét áll rendelkezésére, hogy jóváhagyja a Bizottság értékelését. A Tanács jóváhagyása lehetővé teszi, hogy Magyarország 0,9 milliárd euró előfinanszírozásban részesüljön a REPowerEU-alapokból.

Ugyanakkor figyelmeztetnek arra is, hogy a Bizottság a rendszeres kifizetéseket az Unió pénzügyi érdekeinek védelmét biztosító és az igazságszolgáltatás függetlenségét erősítő reformok kielégítő megvalósulása alapján engedélyezi majd, ami 27 "szuper mérföldkőnek" felel meg.