Miközben a kormány a világ ötödik leginkább high-tech államaként hirdeti Magyarországot, azt sem teljesíti, hogy a Pénzügyminisztérium honlapján legyen egy táblázat, ahol lehet követni a változásokat, ahelyett hogy a Magyar Közlöny online verzióit kell, hogy lementse pdf formátumban - írja a hvg.hu.

A portál az egyes táblázatokban szereplő adatok összesítése alapján azt írja, a korábban elfogadott költségvetés számait ez jelentősen módosította, összesen 2693 milliárd forint áthelyezése valósult meg.

Pár ezer forinttól a milliárdos nagyságrendig: ilyen összegű tételek voltak

A hvg.hu minisztériumokra és költségvetési alfejezetekre lebontva gyűjtötte össze a változásokat. A módosítások egyes tételei nagyon eltérőek, van ahol ezek csak technikai jellegűek, de vannak bennük komoly szerkezeti változásokat eredményezőek is.

  • A legkisebb tétel, amely miatt költségvetést módosítottak, 6275 forint – november 30-án ennyi pénzt vettek ki a Gazdaság-újraindítási Alapból
  • Négy darab 100 ezer forint alatti tétel volt összesen, ebből három kincstári díj, a negyedik az egyetemeknek és főiskoláknak juttatott extra 91 ezer forint.
  • Öt alkalom volt, amikor egyetlen célra százmilliárd forintnál is nagyobb összeg jutott – ebből háromszor a Rezsivédelmi Alapot érintette a távhőszolgáltatók kompenzációjára, illetve „rezsivédelmi szolgáltatás ellentételezésével kapcsolatos kiadásokra, ezen felül a felsőoktatási intézmények támogatására irányítottak át 123 milliárdot, a két alkalommal a Gazdaság-újraindítási Alapot csökkentve
  • A legnagyobb pénzmozgás 2022 október 5-én történt, az aznapi Magyar Közlönyben 275 milliárd forint sorsáról jelent meg határozat.

A hvg.hu azt írja, a módosítások jelentős része nem arról szólt, hogy lett volna egy-egy nagy vesztese a költségvetésnek, hanem arról, hogy ezáltal újra lehessen osztani a korábban máshova szánt pénzösszegeket: 

980 milliárd forintot a Gazdaság-újraindítási Alapból, 481 milliárdot a központi tartalékokból és a Központi Maradványelszámolási Alapból, 599 milliárd forintot pedig a Rezsivédelmi Alapból osztottak ki.

A portál arról is ír, hogy az eredeti 2023-as költségvetést a hatályba lépése előtt már háromszor módosították: először 2022. november 28-án, aztán december 13-án, aztán 14-én.