Az amszterdami székhelyű vállalat az idei harmadik negyedévet 1,33 milliárd euró veszteséggel zárta az előző évi 2,98 milliárd euró profit után.

Az árbevétel 4 százalékkal 4,31 milliárd euróra nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az akvizíciókat és cégeladásokat hatásait kiszűrő, valamint az árfolyamhatástól megtisztított értékesítés éves összehasonlításban 5 százalékkal esett, az ellátási lánc zavarai, a chiphiány, valamint a szigorú kínai zéró-Covid politika miatt.

A szakértők által inkább figyelemmel követett EBITA (kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés levonása előtti eredmény) 209 millióra esett az előző évi 512 millió euró után.

A cég egy hete kinevezett igazgatója, Roy Jakobs a gyorsjelentésben a cég veszteségeinek lefaragását ígérte, és azonnali hatállyal 4 ezer fős létszámleépítést jelentett be, ami a holland anyacég mellett az amerikai leányvállalat működését érinti leginkább.

Öt negyedéve folyamatosan csökkennek a bevételeink és a nettó nyereség, amely a harmadik negyedévre veszteségbe fordult

- fogalmazott Jakobs.

Elmondta, hogy a vállalat a kereslet gyors ütemű lassulását várja Kínában, és az infláció miatt kisebb mértékben Nyugat-Európában, az észak-amerikai piaci azonban "még erősen tartja magát". Az új cégvezető a kilátásokat illetően elmondta, hogy romló makrogazdasági környezetre, elhúzódó működési és ellátási problémákra számít.

Az egykor szórakoztatóelektronikai és világítástechnológiai cégként ismertté vált Philips, amely ma már inkább orvosi berendezéseket gyárt, a harmadik negyedévben 1,3 milliárd eurós értékvesztést könyvelt el, miután tavaly 5,5 millió - az alvászavar kezelését szolgáló - lélegeztetőgépet hívott vissza.

A cég piaci értéke 70 százalékot zuhant az elmúlt egy évben.