A Pénzügyminisztériumtárca közlése szerint az államháztartás központi alrendszere 54,4 milliárd forintos többlettel zárt januárban. Ezen belül a központi költségvetés 37,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 41,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 50,2 milliárd forintos többletet mutattak.

A tárca hozzátette, hogy a közüzemi szolgáltatások támogatására fordított kiadások 181,3 milliárd forintot tettek ki januárral bezárólag, ez pedig 8,3 milliárd forinttal magasabb a tavalyi év azonos időszakában hasonló célra kifizetett 173,0 milliárd forintnál.

Kiemelték, hogy az uniós bevételek több mint 191 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek mint tavaly januárban. Ennek oka, hogy az igazságügyi reformokra vonatkozó feltételek teljesítése után az Európai Unió elkezdte folyósítani a felfüggesztett pénzek egy részét.

Pénzügyminisztérium a tájékoztatása szerint nyugellátásokra 475,6 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 196,9 milliárd forintot fordított január végéig. Ez meghaladta az egy évvel korábbi kifizetéseket, mivel a nyugdíjak 6 százalékkal emelkedtek az év elején.

A drámai számok velünk maradnak, ezért van nagy bajban a kormány

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb közléséből kiderült, hogy igaza volt azon elemzőknek, akik a lakossági fogyasztás drámai visszaesésére és annak jelentős gazdasági hatásaira figyelmeztettek. Miközben arra is jó esély kínálkozik, hogy az idei év a tavalyihoz képest érdemi elmozdulást eredményez majd a kiskereskedelmi, és azon belül az élelmiszer-forgalomban, a szakértő arra is figyelmeztet, 2022 túlságosan kiugró év volt, aminek tavaly ittuk meg a levét.