Varga Mihály közösségi oldalán emlékeztetett rá, hogy Magyarország módosított helyreállítási tervét december 8-án elfogadták az uniós pénzügyminiszterek, így elhárult az akadály a hazánknak járó források folyósítása elől.

RePowerEU forrásaiból 779,5 millió eurót, azaz közel 300 milliárd forintot utaltak hazánknak a mai napon

– tette közzé a pénzügyminiszter a közösségi oldalán.

Zöldülhet Magyarország

November 23-án vált hivatalossá, hogy az Európai Bizottság pozitívan értékelte Magyarország módosított helyreállítási és rugalmassági tervét, amely tartalmazza a REPowerEU fejezetet. A terv értéke immár 10,4 milliárd euró (6,5 milliárd euró támogatás és 3,9 milliárd euró kölcsön), és 67 reformot és 47 beruházást foglal magában. Így hosszúra nyúlt tárgyalás után eldőlt, hogy uniós forrásokhoz jut hazánk.

A módosított terv igen nagy hangsúlyt fektet a zöld átmenetre, és a rendelkezésre álló források 67,1 százalékát az éghajlati célkitűzéseket támogató intézkedésekre fordítja (az eredeti tervben szereplő 48,1 százalékhoz képest) – közölte a magyar tervekkel kapcsolatban Brüsszel.

A REPowerEU fejezetben szereplő intézkedések széles skálája a villamosenergia-ágazat megerősítésére, valamint a megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság elterjedésének előmozdítására összpontosít, hogy a magyar energiarendszert alkalmassá tegyék az átállásra.

A reformok és a beruházások kölcsönösen erősítik egymást, és hozzájárulnak egy rugalmas villamosenergia-piac kiépítéséhez, a megújuló energiaforrások magas arányával. Ez lehetővé teszi, hogy Magyarország végső soron csökkentse a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét - érvel a döntése mellett az Európai Bizottság.

Holoda Attila: Most már a kormányon múlik, mikor lesz szuperolcsó áramunk

Az energetikai szakértő szerint egyáltalán nem véletlen, hogy az Európai Bizottság épp a REPowerEU kapcsán kezdett lazítani, ugyanakkor most már a kormányzattól függ, milyen gyorsan képes megteremteni a szuperolcsó áramhoz szükséges jogszabályi hátteret. Hogyan lehet mégis zöld Magyarország uniós forrásokból? KATTINTSON!

Száz millió euróval kevesebb! Maradhat?

Fontos megjegyezni, hogy az előzetes bejelentésekkel szemben, amelyek mintegy egymilliárd euróról szóltak, Varga Mihály most száz millió euróval kevesebb összegről, mindössze 779,5 millió euróról tájékoztatta a nyilvánosságot.

Pedig a több mint kilencszáz millió euróról maga a magyar tárcavezető beszélt december 8-án Brüsszelben, miután az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét. Még az MTI is úgy számolt be róla, hogy Mihály az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva kiemelte: a Tanács döntése azt jelenti, hogy a helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárd eurós hitelrésszel, valamint egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU tervből.

A pénzügyminiszterek tanácsának jóváhagyása kapcsán pedig leszögezte, hogy annak eredményeként már januárban megérkezhet a 920 millió euró (mintegy 380 milliárd forint) támogatás előlegrésze.

Karácsonyi ajándék Brüsszelből: jöhetnek az uniós pénzek

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, ezzel csaknem 380 milliárd forint előleghez nyílt meg az út - közölte december 8-án Varga Mihály.

Tehát az eredeti bejelentéssel szemben Magyarország mégsem kapta meg azt a mennyiségű forrást, amivel Varga Mihály pénzügyminiszter számolt. Egyelőre a magyar kormány még nem szolgált magyarázattal arra, miért nem kaptuk meg a teljes, novemberben megjelölt összeget.

Varga Mihály 920 millió euróról beszél a brüsszeli videójában december 8-án - forrás: Varga Mihály/Facebook

Ugyanis, az uniós pénzügyminiszterek tanácsa az Európai Bizottság javaslata alapján december elején arról döntött, elfogadja Magyarország és 12 másik ország módosított helyreállítási tervét. Magyarország így - legalábbis elvileg - hozzáférhet a 10+10 százalékos előlegfizetésekhez, ami összesen 920 millió eurót jelent - nem pedig 779,5 millió eurót.