Egyre több vállalkozás kerül bajba az emelkedő energiaárak miatt. Alapvetően most mindenki bajban van, olyan alkalmazkodási kényszer van, amellyel még sosem szembesültünk, de ez nem csak nálunk van így, hanem az egész kontinensen. A legnagyobb bajban a legkisebbek vannak, hiszen az ő tervezőképességük, tőkeerejük nem elegendő arra, hogy hosszú távon túléljenek - állapította meg Parragh László MKIK-elnök a csatornán.

Letettük a javaslatainkat a kormány asztalára - tette hozzá az elnök. Például azt javasolták, hogy az erőfölénnyel való visszaélést próbálja a kormány korlátozni - vagyis ha valaki földgázt akar vásárolni, akkor közlik vele, hogy nincs, nem adnak ajánlatot, vagy ha adnak, akkor olyan feltételekkel, amit nem lehet teljesíteni. Az MKIK szerint vissza kell térni a 2021. október 1-jei állapothoz, azaz azt kell mondani, hogy az energiaellátási szerződés - az árat kivéve - nem támaszthat rosszabb feltételeket, mint akkor.

Továbbá ne lehessen leszerelni egy mérőórát, ha időlegesen megszűnik egy szolgáltatás. A nem fizetés más eset, itt az időleges leállásról van szó.

A jövő hétre összeállhatnak a döntéshozatalhoz szükséges feltételek

 

- mondta Parragh László.

Újra jön a vasárnapi boltzár?

A kamarai vezető igazat adott azoknak a hangoknak, amelyek szerint egy esetleges vasárnapi boltzár jó spórolási lehetőség lenne, "ennek megvan a kultúrája". Véleménye szerint néha egy vásárlás nálunk családi programmá alakul át, ami nem feltétlenül szerencsés.

A boltok nyitvatartása sokszor rövidül, több helyen is a világítással spórolnak, mindenki keresi azt a megoldást, amellyel pénzt tud megtakarítani - fogalmazott az MKIK első embere.