A kamatmentes újraindítási gyorskölcsön több tízezer kisvállalkozásnak jelenthet segítséget, amelyek számára a legfeljebb 10 millió forint óriási segítség - vélekedett Parragh László, aki szerint a jogosultak körét várhatóan a tevékenységi számok (teáor) alapján határozzák meg. A vendéglátás és a turizmus vállalkozói, illetve ezek kiszolgálói: például a taxisok, beszállítók alapvetően bekerülnek majd a kalapba.

A gazdasági nyitásról azt mondta, erre akkor lesz lehetőség, ha a lakosság felét beoltották, ami 3-4 millió oltást jelenthet. Viszont ha ez megtörténik, akkor gyors felépülésre számít: a turizmustól már nyárra várja a berobbanást. A válság előtti szintjére a gazdaság 2022-re kapaszkodhat vissza véleménye szerint. Parrag ennek kapcsán kritizálta a budapesti turizmus elmúlt 10-15 évben kialakult struktúráját, ami lényegében abból állt, hogy külföldiek bulizni jöttek a magyar fővárosba. Szerinte ezen az önkormányzatoknak változtatniuk kell majd. Azt gondolja, a magasabb színvonal felé lenne érdemes mozdulni.

Lesznek olyan területek, amelyek a járvány alatti működési szinten maradhatnak, ilyen például az elektronikus kereskedelem vagy az elektronikus bankolás, emellett azonban a munkaerőpiacon visszarendeződés is lesz.

A távmunkáról pedig azt mondta, valamilyen formában maradni fog, vélhetően nagyobb arányban, mint a járvány előtt. Rá kell bízni a piacra a változást, a kormánynak pedig fél-egy évet érdemes lenne várnia a szabályozással - mondta, megemlítve, hogy nem kellene korlátozni azokat a cégeket, amelyek home office-ban szeretnének működni. Hozzátette, hogy a munkerőhiányon is segíthet a megoldás, és a nyugdíjasokat, kismamákat, egyetemistákat, mozgáskorlátozottakat is be lehetne kötni a munkaerőpiacra.

Az adórendszerről Parragh László azt mondta, folytatni kell az egyszerűsítést és a digitalizációt a vállalkozásoknál, hiszen a kkv-k munkaidejének 5-6 százalékát a könyvelés teszi ki.