Havazás után rendre felmerül a kérdés, hogy az autósok ingyen parkolhatnak-e a fizetős zónákban vagy sem. A megváltott parkolójegy nem vagy nem feltétlenül látszik, hiába van a helyén a szélvédő mögött. A téma azért is aktuális, mert még mindig vannak hóval borított autók fizetős helyeken. (Persze lehetnek köztük olyanok, amelyek az adott zónában ingyen állhatnak, mert a tulajdonos ott lakik.)

Ugyanez a kérdés merül fel egyébként ősszel is, mikor falevelek boríthatják be a szélvédőt. A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza megkereste a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt.-t, mi a helyzet ebben az esetben. A legfontosabb kérdés, hogy a parkolóőr adott esetben letakaríthatja-e a havat a szélvédőről azért, hogy csekkolhassák a jegyet.

Jogszabály hiányában

Számos, az interneten fellelhető cikkben foglalt állítással ellentétben, nem ismert olyan jogszabályi előírás, mely kimondaná, a parkolóőröknek tilos hozzáérniük az ellenőrzött autóhoz. Természetesen kárt nem okozhatnak például a szélvédő megkarcolásával, ám jogosultak félresöpörni pár falevelet, illetve a havat is félretolhatják, az ellenőrzésre irányadó szabályok betartása érdekében - mondta kérdésünkre Sárdi Judit, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító szakértője.

Rendkívüli állapot esetén persze dönthet úgy az érintett parkolási társaság, hogy ideiglenesen felfüggeszti a parkolásidíj-fizetést, illetve az ellenőrzést is. Ez előfordult az utóbbi években, például tavaly januárban az egyik pénteken - amikor alapesetben fizetős lett volna a nyíregyházi parkolás - Kovács Ferenc polgármester a hóesés miatt ingyenessé tette azt a napot, de előfordult ugyanez Budapesten is például 2005-ben.

Ugyanakkor egységes jogszabályi előírás nincs arra, hogy havazásnál ingyenessé kell tenni a parkolást, ezért nem kötelezhetőek erre az érintett parkolási társaságok. Sárdi szerint például a Fővárosi Önkormányzatnak azért nincs lehetősége egy ilyen intézkedés kikényszerítésére, hiszen egyrészt a parkolási rendelet nem engedi, másrészt, főszabály szerint, azt a parkolási üzemeltetőkkel kötött szerződések sem teszik lehetővé. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. üzletszabályzata például arról rendelkezik, hogy a rendkívüli helyzetben hozott helyi intézkedésről - például időjárási katasztrófahelyzetre való tekintettel - az adott parkolási társaság elektronikus úton küldött értesítése szerint meghatározott időtartamra "szünnapot" vezet be az érintett területen, a központosított mobilértékesítés esetén.

Biztos, ami biztos

Az egyes vonatkozó önkormányzati rendeletek is eltérően szabályozhatják ezt a kérdést. Érdemes tehát nyitott szemmel járni, informálódni, ha szakadó hóesésben szeretne valaki parkolni. Ez  a gyakorlatban azt jelenti, hogy az országban bármelyik területen illetékes parkolási társaság egy-egy napot ingyenessé tehet.

Mindenesetre, ha ez nem történik meg és valaki biztosan szeretné elkerülni az esetleges büntetést, akkor érdemes megváltani a parkolójegyet.