Miután péntek estére meghaladta a 3,9 milliót a beoltottak száma, meglesz pénteken a 4 milliós szint, ezért szombat reggeltől életbe lépnek az újabb lazítások mindazoknak, akik rendelkeznek védettségi igazolással – mondta a szokásos pénteki rádióinterjúban Orbán Viktor miniszterelnök.

Ennek megfelelően szombat reggeltől:

  • Az éttermek belső terei megnyithatók.
  • A kijárási korlátozás éjfélre tolódik.
  • A boltok este 11-ig tarthatnak nyitva.
  • Nyithatnak a szállodák.
  • Egyéb szolgáltatások, állatkertek, konditermek, uszodák, sportesemények is látogathatók.

Orbán elmondta, ma vagyis pénteken lehet Pfizert vakcinával is oltani, de csak ma. Ennek oka, hogy az operatív törzs döntött a 16-18 éves korosztály oltásáról is, őket egyelőre kizárólag a Pfizer oltóanyagával lehet oltani. A fiatalabb korosztályt az érettségi után oltják, addig tartalékolni kell a Pfizer anyaggal, ezért aki ilyet akar, ma vegye fel, amúgy csak hetek múlva lesz erre lehetősége.

Most már támadásban vagyunk, a vakcina olyan mint egy golyóálló mellény, amit fel kell venni

– mondta Orbán. Immár van vakcina, van oltási kapacitás, már mindenkinek, aki oltást akar, kaphat.

Megjegyezte, hogy nagyon nehéz volt kidolgozni a részletszabályokat, például, hogy a várhatóan sok oltatlan ember jelenlétével zajló lagzikat egyelőre még ne lehessen megtartani, vagy hogy a horgászokra vonatkozzon külön szabály, hogy a szezonális halakat éjjel is lehessen fogni.

Jó a hazai igazolás

A kormány megvizsgálta a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos alkotmányos aggodalmakat, és nem lát problémát ezen a téren.

Az igazolásnak fontos szerepe lesz, többek között ezen múlik majd az is, hogy miként lehet majd nyáron utazni, ehhez folyamatosan zajlanak a kétoldalú tárgyalások az igazolások kölcsönös elfogadásáról, először a szomszédokkal, utána a többi országgal.

Orbán „szamárságnak” nevezte, hogy kizárható lenne az utazásból bárki, akit kínai termékkel oltottak.

Biztosak lehetünk, hogy semmilyen korlátozás nem lesz

–mondta Orbán, hozzátéve, hogy ő maga is utazni fog miután kínai vakcinával oltották be.

Újraindulás készül

Az újraindítás következő lépéseit láthatjuk, ehhez többek között létrejön egy ezt a célt szolgáló operatív törzs.

A 2022-es költségvetés is az újraindítás költségvetése lesz, amiben számos új támogatási forma fog szerepelni. Lesz a 13-ik havi nyugdíj újabb lépése, és megvalósulhat a 25 év alattiak szja-mentessége.

Orbán szerint jogos igény az alacsonyabb hiány, de ez most nem kivitelezhető, enélkül nem lehetne megvalósítani a különböző újraindítási lépéseket. Nem lehet ezen a költségvetésen számonkérni azokat a normákat melyek békeidőben indokoltak – mondta Orbán.