- Megértjük, ha bármely tagország hazai, belpolitikai okokból egy olyan papírt akar felmutatni, amin az EU logója látható. De ennek is van határa – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök sajtóirodája által kiadott közleményen keresztül.

A nyilatkozat reakció arra, hogy Heiko Maas német külügyminiszter megszüntetné a vétójogot a közös európai diplomácia állásfoglalások esetében, miután Magyarország a napokban több ilyen egységesnek szánt deklarációt meghiúsított.

-Ami Európa Kína-politikáját illeti, véleményünk szerint meg kell előzni, hogy újra hidegháborús politika és kultúra alakuljon ki a világpolitikában – mondta Orbán.

Ha nyolc közös nyilatkozatunkat söpörték eddig félre - és Kína esetében ez történt -, a kilencedik is gúnykacajt vált ki. Szánalmas papírtigriseknek látszunk, és következmény nélküli nyilatkozataink után rajtunk nevet a világ.

-Az Európai Unió alapszerződéseiben garantált jogainkkal élni fogunk, a lojális együttműködés elve szerint járunk el, és Európa külpolitikai súlyának és tekintélyének helyreállításáért fogunk dolgozni- áll a közleményben.