On the Surface, Hungary Is a Democracy. But What Lies Underneath? - azaz: A felszínen Magyarország demokrácia. De mi van a felszín alatt? - címmel írt cikket a New York Times, ebben szóba kerül a CEU-ügy, a közelmúlt tüntetései, a bíróságok, az állami média, amely az írás szerint kizárólag Orbán Viktorhoz hű - szemlézte a cikket a hvg.hu.

A cikkben megszólal Jason Stanley, a Yale Egyetem professzora is, aki szerint Orbán retorikája egy az egyben fasiszta vezetők stílusát idézi. Az Orbán-rezsim abban a különbözik a fasizmustól, hogy itt nincs Gestapo, az állam feletti ellenőrzés pedig kevésbé az erőszakról szól. A kontroll azonban így is teljes.

Stanley szerint ha egy kormány megakadályozza a nyilvánosság számára a valódi információkhoz való hozzáférést, mondjuk egy propagandarendszeren keresztül, amely mindig hazudik, az mindennek nevezhető, csak nem demokráciának. "A demokrácia nem csak egy választási rendszer. Ez egy olyan kultúra, amely tiszteletben tartja az igazságot" - mondta a professzor. Ez a szakember szerint szintén nincs meg Magyarországon. Részletek itt olvashatók.