Igaz, hogy évente több milliárd forintot kifizetünk biztosokra? címmel nyújtott be december elején írásbeli kérdést Vadai Ágnes DK-s parlamenti képviselő Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek, miután a novemberi, miniszterelnöknek címzett kérdésére nem kapott pontos választ a kormányban dolgozó államtitkárok és biztosok létszámára vonatkozóan.

Novemberben arról érdeklődött az ellenzéki képviselő, hogy a minisztériumi leépítések érintik-e a biztosokat is, ám ez nem derült ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszából: "Tájékoztatom képviselő asszonyt, hogy a szocialisták pazarló politikájával ellentétben Magyarország kormánya csökkentette a hivatalban lévő politikusok - parlamenti és önkormányzati képviselők - számát, ezen felül a központi közigazgatás háttérintézményeinek számát, valamint csökkenti a közigazgatásban dolgozók számát, mindezt annak érdekében, hogy gazdaságos és hatékony államot működtessünk" - írta Gulyás Gergely.

Vadai Ágnes decemberben ismét megkérdezte a minisztert, hogy hány államtitkár és biztos dolgozik a kormányban. Gulyás válaszában ezúttal minisztériumonként felsorolta a közigazgatási államtitkárok, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok és a miniszteri biztosok számát.

Hatékony államra törekszünk, ezért a közszolgálat személyi állományát és szervezeti felépítését is mindig az adott feladatok alapján alakítjuk ki

- írta a miniszter.

Ha a közölt számokat összesítjük, akkor kiderül, hogy jelenleg - a 13 miniszter mellett - 237 államtitkára és miniszteri biztosa van a 2018 májusában megalakult Orbán-kormánynak, továbbá 14 kormánybiztos és 6 miniszterelnöki biztos teljesít szolgálatot a kormányzatban. A kérdés-válasz ugyan nem tért ki a miniszterelnöki megbízottakra, de a kormany.hu adatai szerint 12 személy miniszterelnöki megbízottként ad tanácsot a kormányfőnek, illetve lát el meghatározott feladatot (köztük Szili Katalin egykori MSZP-s képviselő, Hegedűs Zsuzsa szociológus vagy Bedros J. Róbert, aki a dél-budai szuperkórház létrehozásával kapcsolatban ad tanácsokat és koordinálja az előkészítést).

Emelkedtek a fizetések

Az állami vezetők fizetése az előző ciklushoz képest jelentősen nőtt, ha az egyéb juttatásokat nem tekintjük, a miniszterelnöké bruttó egymillióról másfél millió forintra, a minisztereké 1,1 millió forintról 1,78 millióra - derül ki a kormány.hu-n közzétett dokumentumokból. (Azok a vezetők, akik országgyűlési képviselők bruttó 891 ezer forintos tiszteletdíjban is részesülnek, így Orbán Viktor és Gulyás Gergely is.) Két tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea és Süli János viszont havi 5 milliót keres a K-Monitor adatai szerint, amit az mfor.hu közölt - Sülinek ezen kívül képviselői fizetés is jár. (A eltérő miniszteri fizetések oka, hogy egy július végi módosítás szerint a miniszterelnök a törvényben meghatározott javadalmazási szabályoktól eltérő személyi illetményt állapíthat meg a tárcavezetőknek.)

Az államtitkárok fizetése 997 ezer forintról 1,3 millió forintra emelkedett (ennek oka, hogy a miniszterek legfeljebb 30 százalékkal megemelhetik az államtitkárok alapilletményét a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény szerint, s ezt ebben a ciklusban meg is tették). A helyettes államtitkárok 748 ezer helyett 972 ezer forintot kereshetnek (a miniszter döntésével az alapilletmény 30 százalékos emelésével). A kormánybiztosok, a miniszterelnöki biztosok és a miniszterelnöki megbízottak államtitkári illetménynek megfelelő összegű díjazásra jogosultak (kivéve ha valaki állami vezetői feladatkörében is ellátja az adott tevékenységet), a miniszteri biztosok pedig helyettes államtitkári illetménynek megfelelő összeget kaphatnak.

Államtitkárok és miniszteri biztosok (2018)
TárcaKözig. államtitkárÁllamtitkárHelyettes államtitkárMiniszteri biztosÖssz.
Miniszterelnökség110151440
Miniszterelnöki Kabinetiroda134311
Miniszterelnöki Kormányiroda146-11
Agrárminisztérium1612120
Belügyminisztérium129113
Emberi Erőforrások Minisztérium19181139
Honvédelmi Minisztérium12418
Igazságügyi Minisztérium137516
Innovációs és Technológiai Minisztérium1717833
Külgazdasági és Külügyminisztérium14111026
Pénzügyminisztérium1711120
Mindösszesen115711455237
*Továbbá 13 miniszter, 4 kormánybiztos, 6 miniszterelnöki biztos dolgozik a kormányzatban. Forrás: parlament.hu

Az előző Orbán-kormányban, a ciklus nagyjából félidejében, 2016. június végén 72 miniszteri és kormánybiztos, valamint 14 miniszterelnöki megbízott tevékenykedett a Napi.hu akkori cikke szerint, most pedig a negyedik Orbán-kormány első évében már közel ennyi, 69 miniszteri és kormánybiztos, valamint 12 miniszterelnöki megbízott dolgozik.

Jelenleg a legtöbben, összesen negyvenen a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökségen dolgoznak (a paksi atomerőmű bővítésért felelős tárca nélküli miniszter és a miniszterelnök-helyettes szervezetével együtt): egy közigazgatási államtitkár, tíz államtitkár, tizenöt helyettes államtitkár és tizennégy miniszteri biztos. A Miniszterelnökséget a másik mamutminisztérium (az egészségügyet, az oktatást, a szociális ügyeket, a kultúrát, a sportot, a család- és ifjúsági ügyeket felügyelő) Emberi Erőforrások Minisztériuma követi 39 államtitkárral és miniszteri biztossal. A legkevesebb, hét államtitkárral és egy miniszteri biztossal a Honvédelmi Minisztérium működik.