Mikola hazatérésének hivatalos indoklása nyugdíjba vonulása lesz, a lap információi szerint ugyanakkor valójában Orbán érezte úgy, hogy az OECD-nagykövet nem képviselte megfelelően a magyar kormány érdekeit. A szervezetbe 2011 márciusában a nemzetgazdasági miniszter jelölte Mikolát, kezdeményezve a kinevezési eljárás lefolytatását a külügyminiszternél, aki aztán a kormány jóváhagyásával delegálta a fideszes politikust.

Az OECD pénteken kiadott jelentését ostorozta az elmúlt napokban a Fidesz, Selmeczi Gabriella szóvivőn keresztül. A párizsi székhelyű szervezet jelentésében az áll: a magyar gazdaság előtt ugyanazok a kihívások vannak a növekedés elősegítése tekintetében, mint két éve. Magyarországnak csökkentenie kell a munkajövedelmeket terhelő adóéket, mérsékelnie kell a munkavállalás ellen ható negatív ösztönzőket, hatékonyabbá és igazságosabbá kell tennie az oktatási rendszert, egyszerűbbé a vállalkozást és növelni a közszféra hatékonyságát. Az OECD szerint a szegényebbeket segítő adópolitikai intézkedéseket a magas jövedelműekre kivetett energia- és ingatlanadóval lehetne finanszírozni - írta a Népszava.

(Képünkön balról Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Mikola István, Magyarország OECD nagykövete, Andrew Dean, az OECD országtanulmányokért felelős igazgatója)