Nem számíthatnak év végi jutalomesőre a vidéki települések polgármesterei, cégigazgatói – derült ki a Népszava körképéből. A hivatali, intézményi dolgozók viszont sok helyen kapnak prémiumot. Vidéken az önkormányzati cégvezetők esetében nem nem magától értetődő az év végi jutalom vagy prémium.

Székesfehérváron Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester tájékoztatása alapján az önkormányzati cégek vezetőinek jutalmazása a felügyelő bizottságoknak, illetve ahol van, ott az igazgatóság javaslata alapján történhet, ám csak az éves beszámolók elfogadása után, így jelenleg még nem tudni, kik és mekkora jutalmat kapnak.

Balassagyarmaton nem számíthatnak jutalomra a cégvezetők, és az idei évre célprémium sem volt kitűzve számukra Csach Gábor kormánypárti polgármester szerint.  Inkább a januári béremeléssel honorálják majd a munkájukat.

Győrben semmiféle jutalom vagy prémium nem jár a városi cégek vezetőinek, Szekszárdon az éves mérlegzárás után, a nyereség, illetve veszteség ismeretében jövő májusban kerülhet csak napirendre a cégek első embereinek jutalmazása. Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa évad kiemelt feladatokat jelentett az önkormányzati cégeknek, vezetőik teljesítményarányosan kapnak majd jutalmat.

„Vérlázító jutalom” Egerben

Egerben a független, volt jobbikos Mirkóczki Ádám polgármester állította, 2019-es megválasztása óta soha egyetlen forintot sem terjesztett elő önkormányzati cégek vezetőinek jutalmára. Szavai szerint azonban Egerben ennek ellenére történt egyfajta vérlázító „jutalmazás”.

A képviselő-testület frakciói szavai szerint  paktumot kötöttek, és az így szerzett szavazattöbbséggel lecserélték az önkormányzati vagyonkezelő EVAT Zrt. igazgatóságát, a frissen kinevezett vezérigazgatónak pedig az addigi havi bruttó 900 ezerről 1,2 millió forintra emelték a fizetését. Ezt a polgármester szerint sem a gazdasági környezet, sem a cég eredménye nem indokolta, ezért, ha úgy tetszik, a 3,6 milliós éves bérnövekedés felfogható egyfajta jutalomnak.

A lap által megkérdezett településeken a polgármesterek és az alpolgármesterek semmiféle jutalomra nem számíthatnak, kivéve Dunaújvárosban, ahol az önkormányzat alkalmazotti státuszban lévő munkatársai, beleértve az alpolgármestereket is egyhavi alapjuttatásukat kapják az év végén. Ez a gyakorlat itt hosszú évek óta tart.

Márki-Zay Péter sem híve a jutalmazásnak

„Amióta Márki-Zay Péter a polgármester, vagyis 2018 óta még előterjesztés sem készült a város vezetőinek jutalmazásáról – mondta Csirák Dalma hódmezővásárhelyi sajtóreferens. Korábban, a fideszes városvezetés idején a vezető tisztséget betöltők több havi fizetésüknek megfelelő jutalmat kaptak. A jegyzőnk, ahogyan a hivatal többi dolgozója éves szinten, két részletben egyhavi bérének megfelelő jutalomban részesül.

Míg a városvezetők jellemzően nem kapnak jutalmat, a dolgozók több településen is számíthatnak erre. Hódmezővásárhelyen az önkormányzat 142 dolgozója között teljesítményarányosan egyhavi bérkeretet, 52,7 millió forintot osztanak szét jutalomként. Érden a jegyző három heti fizetésének megfelelő összeget kapott tavaly, mint plusz juttatást, s ugyanezt a lehetőséget biztosították a polgármesteri hivatal többi dolgozójának is. A főosztályvezetők maguk dönthettek beosztottjaiknál az juttatás mértékéről.