Válságkezelő javaslatcsomagot állított össze az egri városvezetés, amelynek részeként bezárnák a legtöbbet fogyasztó városi intézmények épületeit. Ezt pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be Mirkóczki Ádám polgármester és Minczér Gábor alpolgármester – írja az Egri Ügyek cikke alapján a 24.hu.

A javaslatokról várhatóan a következő pénteken, szeptember 9-én dönt a városi közgyűlés.

Év végéig ingyen lakhatás

A tervek szerint 2023-ban az egri magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak elengednék az építési adó megfizetését; 2022. szeptember 1-től december 31-ig minden önkormányzati bérlakás bérlőjét mentesítenék a bérleti díj fizetése alól; a fenti időszakban nem kellene bérleti díjat fizetnie az egri önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokban működő vállalkozásoknak sem.

Az építési adó elengedése több mint 16 ezer lakást vagy lakásrészt, illetve több mint 1600 egyéni vállalkozói lakásrészt érintene, míg a bérleti díjak elengedése mintegy 873 bérlakást és 230 üzleti célú ingatlant, mindez pedig körülbelül 200 millió forintos kiesést jelentene az önkormányzatnak – mondta Mirkóczki.

A polgármester elmondása szerint számos vállalkozás fordult hozzájuk azzal, hogy szeretnék lehúzni a rolót, be fogják zárni üzleteiket, vendéglátóhelyeiket, és valószínűleg szélnek eresztik a munkavállalóikat. Mirkóczki úgy látja, a fenti intézkedések kellenek ahhoz, hogy ezek a helyek ne zárjanak be, a tulajdonosaik pedig ne adják vissza a bérleményeiket.

A 200 millió forintot viszont csak úgy tudják kitermelni, ha a legnagyobb fogyasztókat – az egri strandot, a Bitskey uszodát, a Gárdonyi és a Harlekin színházakat, valamint az EKMK épületeit, a Forrást és a Bartakovicsot – takaréklángra állítják, adott esetben lekapcsolják. Mirkóczki szerint nem magukat az intézményeket szeretnék bezárni, csupán az ingatlanokat, amelyekben működnek, hogy azok “nullás rezsit produkáljanak".

Ha a kormány bejelentené, hogy a válság miatt segítséget nyújt az önkormányzatoknak, akkor az érintett ingatlanokat is újra megnyitná a város. Ugyanakkor a legrosszabb forgatókönyvre készülnek Egerben, hiszen egyelőre semmiféle központi kompenzációról nincs hír.