Több törvény egyszerre történő módosítását terjesztette be Semjén Zsolt KDNP-s politikus. Ennek része, hogy a katasztrófavédelmi törvényt úgy változtatnák meg, hogy a választott önkormányzatok, polgármesterek ne dönthessenek önállóan a jövőben. Az Index szerint a szabályozás úgy változik, hogy "a polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül."

Eddig viszont úgy volt, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt a polgármesterek, illetve a budapesti főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke veszi át a helyi önkormányzati közgyűlések jogkörét. Viszont ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti.

Most viszont, az időkorlát nélkülivé tett veszélyhelyzetben - ha a parlament elfogadja Semjén javaslatát - a polgármesterek a jövőben gyakorlatilag semmiről nem dönthetnének önállóan. Helyüket a többnyire fideszes politikusokból és párttagokból kinevezett fővárosi és megyei kormányhivatal-vezetők, valamint a védelmi bizottságban ülő honvédségi, katasztrófavédelmi és a rendvédelmi szervek vezetői vennék át - hívta fel a figyelmet cikkében az Index.

Reagált a főpolgármester

Ha már nem segítenek, legalább ne akadályozzák a járvány elleni védekezést - nem az enyém a mondat, de mindennél jobban illik most ide, amikor a kormány lényegében el akarja vonni a demokratikusan választott polgármesterek jogköreit - írta Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztjában. Erről itt olvashat.