Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A parlament elé terjesztett kormányjavaslat arról szól, hogy a közvetlen választói legitimációval rendelkező polgármesterek helyett a zömében rendőrökből, katonákból, olykor pártkatonákból álló védelmi bizottságok hozhatnak döntéseket. Sok baj van ezzel a javaslattal, de leginkább az, hogy emberek egészsége és élete múlhat rajta. Márpedig nincs az a hatalmi akarat, ami többet érne az emberéletnél" - írta a főpolgármester a Facebook-oldalán.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az elmúlt éjjel benyújtott egy salátatörvény-tervezetet, amelyben egyebek mellett elvennék a polgármesterek veszélyhelyzetben gyakorolható döntési jogkörét, csak a megyei, fővárosi védelmi bizottságok előzetes jóváhagyásával dönthetnének.

A főpolgármester posztjának első mondata egy Orbán Viktor kormányfőtől vett idézettel indul, Orbán Viktor Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkárának levelére, a koronavírus-veszélyhelyzettel kapcsolatos magyarországi jogalkotási folyamat kapcsán megfogalmazott bírálatára reagált így. "Ha Ön nem képes segíteni nekünk a jelenlegi válsághelyzetben, kérem, legalább tartózkodjon a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától" - írta Orbán Viktor válaszlevelében.

Karácsony: vissza kellene vonni a javaslatot

"A veszélyhelyzetben törvény írja elő, hogy a közgyűlés, illetve a képviselőtestületek jogköreit a polgármesterek gyakorolják. Ezzel a helyzettel eddig csak fideszes polgármesterek éltek vissza.

'Békeidőben' a főváros és a kerületek egy hónapban körülbelül 2-3 ezer határozatot hoznak. Ezek most, járványhelyzet idején olyan azonnali, gyors döntési helyzetekkel egészülnek ki, amelyek a kerületi egészségügyi ellátásra, idősgondozásra, szociális válsághelyzetek kezelésére, vagy akár a hajléktalan-ellátásra vonatkoznak. Most nem napok, hanem órák, néha percek alatt kell reagálni. Ezt a felelősséget a választók októberben a polgármesterekre bízták. A veszélyhelyzet nem lehet ürügy a választói akarat leradírozására. El nem tudom képzelni, hogyan lenne képes felelősen mérlegelni például egy kerületi szociális helyzet kezelését a szakmájában mégoly képzett katonatiszt, rendőrtiszt, vagy tűzoltó.

A kormány ebben a munkában feladatokat szabott ugyan, de pénzügyi támogatást eddig semmilyen formában nem adott. Pedig a megnövekedett és hatalmas felelősséget jelentő feladataikat egyre csökkenő bevételekből kell ellátnunk.

Ez most nem egy katonai, hanem egészségügyi, szociális és gazdasági válság, amelynek kezelésében a választói legitimációval, egyben helyismerettel rendelkező önkormányzatok és polgármesterek kiemelt szerepet kell kapjanak.

Nem lehet más út, csakis ennek a kormányjavaslatnak a visszavonása" - írta a főpolgármester.