“Az elhúzódó háború és a brüsszeli szankciók egész Európában a benzin árát is egekbe emelték, a magyar lakosságot tavaly november közepe óta védi a benzinárstop, amely a kormány legutóbbi döntése alapján október 1-ig van érvényben. Enélkül a benzinért már közel dupláját kellene fizetni. A kormány folyamatosan elemzi az üzemanyag-ellátási helyzetet és dönt majd az árstopok ügyében” - ezt válaszolta az atv.hu kérdésére a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) kérdésére, miszerint októberig biztosan marad-e a 480 forintos üzemanyag ár a magánszemélyek, taxisok és mezőgazdasági erőgépek esetén.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szombaton jelentette be, hogy július 30-án, azaz aznap déltől változnak a benzinárstop szabályai: azóta csak magántulajdonú (magánszemély által üzemben tartott) járművekbe, mezőgazdasági gépekbe és taxikba lehet 480 forintos üzemanyagot tankolni.

Újságírói kérdésre a tárcavezető kijelentette, hogy a lakossági járművek tulajdonosai esetében fenn akarják tartani a 480 forintos hatósági árat az üzemanyag-vásárlásnál. Egy másik kérdésre Gulyás Gergely elmondta: a kormányzati járművek nem vonatkozik az ársapka, azaz a tűzoltósági, betegszállító és rendőri járműveknél is az emelt üzemanyagár van érvényben.

Szerdán újra emelkedik mind a benzin, mind pedig a gázolaj piaci ára, 7, illetve 9 forinttal a Holtankoljak.hu szerint. Így a 95-ös benzin literenkénti piaci ára 699,9 forint, a gázolajé pedig 746,9 forint lesz.