Az ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában a tankerület októberben megszüntette a szombati oktatást, így zárva marad az intézmény hétvégén - írja a Telex. A gitárszakon oktató tanár viszont csak aznap tudott órát tartani.

A hírportál egyik olvasója szerint a tankerület a tiltást az épület fűtésének megnövekedett költségével indokolta. Szerinte „ez azonban nehezen értelmezhető, mert az ózdi távhőre kötött intézmény hőmérsékletét hétvégén sem csökkentik le”. Azt mondta, több javaslattal is fordultak a tankerülethez, de nem értek el semmit.

Megkeresték az ügyben a Kazincbarcikai Tankerületi Központ igazgatóját. Markovicsné Demeter Edina tájékoztatása szerint „Az ózdi nevelési-oktatási intézmények távhő-szolgáltatója a tankerület kérésére – figyelembe véve az iskola működési, nyitvatartási rendjét – az energiamegtakarítás érdekében csökkenti a távhőszolgáltatás mennyiségét a hétvégékre, az ünnepnapokra és a tanítási szünetekre.”

Csak hétvégén

A gitár- és az ütősszakokat oktató tanárok kizárólag pénteken és szombaton tudnak oktatni, mivel más városokban is tanítanak. Így a szombaton oktató gitártanár helyett új pedagógust kell keresni. Az olvasó szerint a tanárhiány miatt egyelőre más nem tudta átvállalni ezeket az órákat, így körülbelül 20 gyereknek több hete nincsen a gitárszakon oktatás.

„A gitározni kívánó gyerekek nem tudnak tanulni, valószínűleg véget ért számukra a zenetanulás, habár a zeneiskola vezetője igyekszik őket egy másik hangszer felé orientálni.”

A tankerületi vezető szerint az ütős tanszakon a tanulók képzése a szombati zárvatartástól függetlenül folyamatos. A gitár tanszakon pályázatot írtak ki a tanári álláshely betöltésére, és ő is megerősítette, hogy ennek lezárultáig a tanulóknak ideiglenesen más tanszakot ajánlott az intézmény.