A Nyíregyházán épülő futballstadion fejlesztése kapcsán a létesítmény csapadékvíz-tározóinak kivitelezéséről írt a Magyar Építők. Ahogy az eddigi cikkeinkből is kiderült, a korábbi stadion elbontása után egy 8150 férőhelyes, mintegy 12 200 négyzetméteres létesítményt alakítanak ki, 10 ezer négyzetméteres központi pályával.

A fejlesztésen az Építési és Közlekedési Minisztérium megbízásából az Épkar Zrt. és a Nyír-Wetland Generál Zrt. dolgozik. A tetőfedőlemezek esetében a monolit vasbetonpillérekre támaszkodó fém tartószerkezetet a Weinberg ’93 Kft. gyártotta és szerelte.

A fenntartható vízgazdálkodási megoldásokat fejlesztő, gyártó és forgalmazó Pureco Kft. arról számolt be, hogy az új stadionban csapadékvíz-tározó tartályokat telepít alvállalkozóként, összességében több mint 1000 m3-es kapacitással.

Gyors kivitelezés, könnyű mozgatás, hosszú élettartam

A víztározó tartályokhoz kapcsolódó termékek előnyeire áttérve elsőként a könnyű és gyors kivitelezést emelték, ami kialakítástól függően mintegy napi 120-150 méteres előrehaladást jelent. A mozgatás ráadásul a tározókapacitáshoz képest könnyű: rövidebb karolási távolság esetén akár egy forgó kotróval megoldható. Emellett a szerkezet a kivitelezést követően azonnal teherviselő, közúti „A” terhelési osztálynak megfelelő teherbírással.

Hasonlóan fontos tulajdonság, hogy az üzemeltető számára nincsenek fenntartási költségek, eközben az élettartam legalább 50 évet tesz ki, a talaj PH-értékétől függően. Hozzátették, a műszaki töltés előírás szerinti elkészítése esetén a csőszerkezet mechanikai hatásokra nem lesz érzékeny.

A hullámosított acélcsövek előnyös szerkezeti tulajdonságai

A csapadékvíz-tározás innovatív megoldásához a Pureco spirál korcolt, körszelvényű, tűzihorganyzott acél csövekből készített tározókat forgalmaz 800-2900 mm átmérő tartományban. „A szállíthatóság figyelembevételével a csöveink 3-13 m hosszúságban készülnek, a különálló csőszakaszok pántok, illetve gumimandzsettás alsó összekötések alkalmazásával csatlakoztathatók egymáshoz. A pántolt csatlakozású csövek víztartását a korcolás kialakítása során befűzött gumi tömítőgyűrű biztosítja. A csövek végeinek fenéklemezzel történő lezárásával kerül kialakításra a tároló tartály.”

A hullámosított acélból készített tározók megtartják a hullámosított acél csövek előnyös szerkezeti állékonysági tulajdonságait, amely a talaj és az acél együtt dolgozásának az eredménye. Arra ugyanakkor figyelni kell, hogy a rugalmas acélszerkezet a körülötte található töltésnek adja át a terheket.