A NAV a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, illetve az online pénztárgépek szabályos üzemeltetését vizsgálja a nyár folyamán is.

Az idén emellett kiemelt figyelmet kap a jövedéki szabályok betartása, az automata berendezések működtetése, valamint a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfelelő megállapítása, megfizetése is – áll az adóhivatal honlapján.

Ezen a héten a következő akciókra lehet számítani:

  • NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. július 10. és 31. között ellenőrzik a strandokon értékesítő vállalkozásokat.
  • A NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. július 10. és 14. között ellenőrzik a belváros turisztikailag frekventált területeit.
  • A NAV baranyai munkatársai július 10. és 16.  között szerdán Pécsett a lángossütödéket, csütörtökön Orfűn a vendéglátóhelyeket, pénteken pedig szintén Pécsett a méteráruüzleteket ellenőrzik. A vármegye ipari parkjaiban és nagykereskedelmi bázisain a hét bármely napján megjelenhetnek a hivatal munkatársai, ahol a dolgozók bejelentését, és a foglalkoztatás egyéb szabályainak a betartását ellenőrzik.
  • A NAV Békés Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai július 24. és 28. között Gyula, Békéscsaba, Orosháza és Szarvas belvárosában ellenőriznek. A revizorok a nyugta- és számlaadást, valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják, akár többször is. Július 31. és augusztus 4. között a vármegye dinnyeárusainál ellenőrzik a nyugta- és számlaadást, valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét. Augusztus 7. és 11. között a mobilkészüléket és számítástechnikai kiegészítőket árusítókat ellenőrzik.
  • A NAV Csongrád-Csanád Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai július 27-én a vármegye strandjain, fürdőiben és azok környékén ellenőriznek.
  • A NAV Hajdú-Bihar Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2023. július 11-én a megyei építkezéseken ellenőrzik a szabályszerű foglalkoztatást.
  • A NAV Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Adó- és Vámigazgatóság munkatársai júliusban a vendéglátóhelyeket, cukrászdákat, fagylaltozókat, valamint a különböző turisztikai rendezvényeken, strandokon értékesítőket ellenőrzik. A megye építkezésein továbbra is ellenőrzik a szabályos foglalkoztatást.
  • A NAV Nógrád Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága július 10. és 14. között az alábbiak szerint tervez helyszíni ellenőrzéseket: július 10. Salgótarjáni járás, július 11. Balassagyarmati járás, július 12. Pásztói járás, július 13. Szécsényi járás, július 14. Salgótarjáni járás,
  • A NAV Pest Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai július 1. és augusztus 31. között a fürdőket és strandokat ellenőrzik.
  • A NAV Tolna Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai július 3. és 30. között a strandokat, fürdőket és a kapcsolódó szolgáltatásokat, valamint vendéglátóhelyeket ellenőrzik.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

2023.07.10. Bonyhád

2023.07.12. Fadd

2023.07.14. Szálka

2023.07.18. Szekszárd

2023.07.20. Tamási

2023.07.25. Paks

2023.07.26.Bonyhád

2023.07.27. Dombóvár

A közzétett adatok nem zárják ki azt, hogy máshol is lehetnek NAV ellenőrzések.

  • A NAV Vas Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai júliusban a fürdőkön, strandokon és hétvégi rendezvényeken ellenőriznek.
  • A NAV Veszprém Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai július 10. és 23. között a Balaton-parti településeken és az idegenforgalmilag frekventált területeken ellenőrzik a kereskedőket és vendéglátókat.
  • A NAV Zala Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai júliusban a strandokon és a turisztikailag frekventált helyeken ellenőrzik a kereskedőket és vendéglátókat.

A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az online pénztárgépek használatát, a jövedéki szabályok betartását, az automata berendezések működését, valamint a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos kötelezettség teljesítését vizsgálják.

Az adóellenőrök egy helyszínre többször is visszatérhetnek. A közzétett információk nem zárják ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések. 

Kevesebb adóellenőrzés, de nagyobb hatékonyság jellemezte a NAV tavalyi munkáját

Az adóhatóság nemrég tette közzé a 2022-es vizsgálatairól szóló összefoglalóját. Az évkönyvből az adóhatóság ellenőrzési kapacitását és hatékonyságát alátámasztó statisztikákon túl az elmúlt éveket érintő és a jövőt előrevetítő tendenciák is leszűrhetők. Bővebben >>>