„A változtatások után soha nem térül meg a beruházás” – mondta a havi elszámolásról az RTL-nek a Napelem Szövetség elnöke, Kiss Ernő.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a napelemeseknél január 1-től nem éves, hanem havi alapon számolnak majd el, ami igen jelentős változást hoz a HVG cikke szerint. A miniszter beszélt arról is, hogy szeptemberben közzéteszik, hogy hol lehet újra Magyarországon napelemet csatlakoztatni a hálózatra. Ugyanakkor a részletek még nem ismertek, és azt sem tudni, hogy ez miként javít a megtérülésen.

Az éves elszámolás lényege, hogy a nyáron betáplált felesleges energiát télen ingyen visszakaphatta a felhasználó, ami nagyon praktikus volt például a fűtés miatt – ezzel csak az a kör élhetett, amely tavaly október 31-ig megkapta a szükséges engedélyt.

Januártól ez megváltozik: nyáron a szolgáltató 5 forintot fizet majd kilowattonként a betáplált felesleges áramért, míg télen a fogyasztó a rezsicsökkentés határáig (2500 kilowattig) 38, afölött 70 forintos áron ad vissza egy kilowattot.

Kétszázezer napelemes háztartást érinthet az új szabályozás

Az új szabály szerint elképzelhető, hogy egyrészt a lakosság több pénzt kapna a megtermelt áramért, másrészt viszont le kéne mondaniuk a rezsicsökkentett áramról.