A beléptetettek közül a rendőrség 561 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - közölte az ORFK.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) arról tájékoztatott a police.hu oldalon, hogy pénteken 768 menekülőt, köztük 287 gyermeket fogadtak a fővárosban.

A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülőket buszokkal vitték a BOK csarnokba - tették hozzá.

Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 36 ember, köztük 25 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

A BRFK a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülőket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is - írták.

A rendőrök folyamatos kapcsolatot tartanak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival - áll a közleményben.

A legutolsó adatok alapján már több mint 5 millióan menekültek el Ukrajnából.