A magyar munkavállalók 54 százaléka kész munkahelyet váltani megfelelő ajánlat esetén, 35 százalékuk ehhez belföldi lakhelyet is hajlandó lenne változtatni - derül ki a Trenkwalder új kutatásából. 

A mobilitási index szerint a Csongrád-Csanád, Somogy és Heves megyében élők hajlandóak leginkább a költözésre 50-54 százalékuk mondta ezt. Ugyanakkor a legkisebb hajlandóság erre Pest megyében (8%), Komárom-Esztergom megyében (12%), illetve – talán kissé meglepő módon – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (14%) mutatkozott. 

Az alkalmazottak a jelenlegi helyzetükkel mérsékelten elégedettek: munka- és megélhetési körülményeiket bemutató elégedettségi index értéke országos átlagban 6,4 volt az 1-10 közötti értékelési skálán.

A költözés mellett elsősorban a jobb megélhetés miatt döntenének (54%), de fontos szempont a stabilabb jövő (15%) és a több munkalehetőség (12%) is. A válaszadók 29 százaléka erre elsősorban külföldön, míg 71 százalékuk belföldön lát lehetőséget. Az elsődleges belföldi költözési célpontként szinte minden megyében Budapestet és Pest megyét jelölték meg, kivéve Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén és Veszprém megyéket, ahol a favoritnak Győr-Moson-Sopron megye bizonyult.