Az utóbbi napok gyors forintgyengülése nyomán az utóbbi hetekkel szemben 30 bázisponttal magasabb, 6,45 százalékos kamaton hirdette meg újabb egyhetes betéti tenderét az MNB.

Ez azt jelenti, hogy tovább nőtt az irányadó kamat - derül ki az MNB tenderadataiból.

A mostani 6,45 százalékos irányadó magyar kamat egyértelműen a legmagasabbnak számít a régióban. A lengyel jegybank három hete, meglepetésre, 100 bázisponttal emelte az alapkamatot, de így is még csak 4,5 százaléknál tartanak, míg a cseh alapkamatszint jelenleg 5 százalék.

Korábban március 24-én szigorított a magyar jegybank, akkor 30 bázisponttal emelte az egyhetes betét kamatát, így lett az effektív kamat mértéke az eddigi 6,15 százalék.

Eközben a jegybanki alapkamat kedd, azaz április 24. óta 5,4 százalékon van, míg az egynapos és az egyhetes fedezett hiteleszköz kamatát 100 bázisponttal 8,40 százalékra emelte.

A következő kamatmeghatározó ülést pedig május 31-én tartják, így legközelebb akkor szűkülhet majd a rés az alapkamat és a kéthetes betéti tender, azaz a jelenlegi irányadó eszköz kamata között. A két kamatszint közti különbség immár csak 105 bázispont, ez pedig május-júniusban "ledolgozható".

Több területen borulás van a magyar gazdaságban, amiket korrigálni kell - mondta a keddi kamatdöntést követően Matolcsy György MNB-elnök. Elromlott itthon a pénzügyi és a költségvetési egyensúlya is. Szükségünk van a költségvetés visszaállítására, támogatására ezért azt javasolja az MNB, hogy térjen vissza az egyensúlyi növekedés és felzárkózás pályájához, amihez kétéves gazdasági stabilizációs programot javaslunk, ennek kidolgozását elkezdtük, a kormánynak átadjuk - fogalmazott a jegybank elnöke.

A következő hónapokban határozott lépéssel folytatódik a kamatemelés - ígérte Virág Barnabás, az MNB alelnöke. Ebből az következne, hogy májusban is egy újabb 100 bázispontos emelés következik, és a csütörtöki egyhetes aukciókon továbbra is kisebb emelések jönnek, és a két ráta folyamatosan összezár.

Már csaknem fél éve tart

A csütörtökönként tartott egyhetes betéti tenderek aukcióin az alapkamattól el lehet térni, így az ezeken kialakuló, az alapkamatnál magasabb kamatszint az, ami ténylegesen érvényes a piaci működésben. Amióta ezt a lehetőséget az MNB megteremtette emelt is minden alkalommal.

  • Az MNB monetáris tanácsa 2021. november 16-án arról döntött, hogy a csütörtökönként meghirdetendő egyhetes betét kamata az alapkamat fölé is mehet. Ez egyben azt is jelentette, hogy az MNB búcsút intett a tavaly nyáron beállt konvencionális fordulatnak, amikor a kiegészítő eszközök mellett évek elmúltával ismét az alapkamat vált a központi eszközzé. Így a tényleges kamatszint az egyhetes eszköz miatt ismét eltérhet az alapkamattól. Ezeken felül az MNB a swap-eszközeit is újragondolta, a tervezett fokozatos kivezetés helyett azonnal lép, ezzel is mérsékelve bankrendszerben lévő likviditást. Mivel az egyhetes betéti tenderen jelenleg az MNB korlátlanul elfogadja az ajánlatokat, ez a kamat vette át újra az irányadó szerepet. 
  • 2021 november 18-án valóban megérkezett a következő emelés: az egyhetes betéti eszköz kamata 40 bázisponttal, 2,5 százalékosra ugrott. Az irányadó kamat november 25-én 2,9 százalékra, december 2-én pedig 3,1 százalékra nőtt. A 2021. december 9-i 20 bázispontos újabb emelést az is lehetővé tette, hogy a monetáris tanács november 30-án a kamatfolyosót kiszélesítette és aszimmetrikussá tette.
  • Ezt követően december 23-án 30 bázispontos, 30-án pedig 20 bázispontos szigorítás volt, akárcsak 2022. január 6-én, így már 4 százaléknál járt a kamat. Innét egy hónapos pihenés következett, február 3-án pedig 30 százalékos emelés jött, akárcsak február 26-án. Innét következett március 3-án a 75 bázispontos ugrás, majd március 10-én jött az újabb 50 bázispont, ezt követte a március 24-i 30 bázispontos emelés, így akkor 6,15 százalékos lett a ráta. Innét emelt ma tovább újabb bázispontot a jegybank.