A MEKH adatai szerint május közepén a hazai földalatti gáztárolókban 1,599 milliárd köbméter földgáz volt, ami 25,27 százalékos töltöttséget jelent. Április végéhez képest, amikor a Hivatal azt jelentette, hogy töltöttségi szint nem érte el a 20 százalékot, 383 millió köbméterrel nőtt a betárolt készlet.

A hazai földgáztárolóban egyetemes szolgáltató által közvetlenül vagy közvetve betárolandó földgázkészlet mennyiségét a MEKH határozza meg, figyelembe véve az adott szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást. Az egyetemes szolgáltatónak 2022 őszére 1,87 milliárd köbméter földgázt kell betárolnia.

Az ellátásbiztonság érdekében növelni kell a biztonsági földgázkészlet mennyisége is; ez a korábbi  900 millió köbméteres előírt szintről 1,2 milliárd köbméterre emelkedik. A hiányzó 300 millió köbmétert október 1-jéig kell betárolni.

Magyarország földgáztárolóinak készletszint-alakulása - ahogyan az alábbi ábrán látszik, eléggé el van maradva az elmúlt évek hasonló időszakának adataitól-mennyiségeitől.

 

Kép: MEKH

A hazai tárolói engedélyesek Hajdúszoboszlón, Zsanán, Pusztaedericsen, Kardoskúton és Algyőn üzemeltetnek tárolókat. Az összes magyarországi tárolói kapacitás 6,33 milliárd köbméter.